/ БГНЕС
Апелативният специализиран съд определи на Радостин Радев втората по тежест мярка за неотклонение

Кметът на Костенец Радостин Радев е поставен под домашен арест, което е втората по тежест мярка за неотклонение, съобщи БНР.

Радев е обвинен, че е предложил 30 000 лева подкуп на местен общински съветник, за да гласува по определен начин. Според прокуратурата това гласуване е било в полза на другия обвиняем по делото - бизнесмена Ивайло Пашов. Първоинстанционният наказателен съд беше определил мярка за неотклонение на Пашов 10 000 лева, която днес съдиите от Апелативния специализиран съд увеличиха на 30 000. Решението е окончателно.

17 юни кметът на община Костенец Радостин Радев, заедно със собственик и управител на търговско дружество, бяха задържани до образуване на досъдебно производство от Специализираната прокуратура.

Спецпрокуратурата поиска от съда постоянен арест за кмета на Костенец (СНИМКИ)
 

Радев е обещал на общински съветник сумата от 30 000 лева, за да упражни правото си на глас общинският съветник в полза на приемането на определено решение, което е касаело кмета и другия съучастник, който е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка, съобщи преди дни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова. Тя обясни, че решението на Общинския съвет, което е минало на гласуване на 14 юни, предпоставя упълномощаване на кмета на Костенец да подпише запис на заповед към ДФЗ с оглед стартиране на плащанията по изпълнението на обществената поръчка. Съучастникът е управителят на търговското дружество.

Кметът на Костенец обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват решения в негов интерес

"Двама са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление, т. нар. активен подкуп", съобщи тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че основният разговор е воден с един общински съветник. „Но идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама общински съветници. Не мога да ви кажа дали това се е случило“, посочи преди време Гешев.

БНТ, БГНЕС