Кметът на Казанлък нарушил Закона за обществените поръчки
Кметът на Казанлък нарушил Закона за обществените поръчки / DarikNews, Деляна Бобева

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов е нарушил Закона за обществените поръчки, се казва в официално съобщение на Общинския съвет в града. Дамянов е нарушил Закона при изпълнението на проекта за канализацията на квартал „Христо Ботев" в Казанлък.

Като мотив за това твърдение се посочва фактът, че казанлъшкият кмет не е изпратил информация в „Официален вестник" на Европейския съюз, каквото е изискването за поръчките по европроекти. Не са предоставени необходимите документи и на Агенцията по обществени поръчки и Министерството на околната среда и водите.

Паралелно с това кметът на Казанлък поискал от местния парламент да подкрепи тегленето на кредит в размер на 4 милиона лева за целта на проекта. От Общинския съвет твърдят, че искането на Дамянов за този кредит би могло да създаде проблеми при получаването на средства от безвъзмездната финансова помощ.

Преди пет месеца Общинският съвет гласува кметът на община Казанлък да изпълни установената процедура за канализацията на квартал „Христо Ботев". Съветът задължи Дамянов да създаде организация за изпълнение на дейностите, включени в проекта, както и да създаде условия за добра отчетност и прозрачност при усвояването на средствата и недопускане нарушения, които биха довели до спиране на финансирането от договарящия орган.

Други новини от Стара Загора