Екопътеката в местността „Калето" е завършена преди две години за близо 1 млн. лв. и финансирана от Европейския съюз под контрола на Община Червен бряг. Камера за виртуална разходка в края на пътеката пък е отчетена за 30 000 лева. А още една камера, идентична с тази, по документи струва 22 000 лева. Разследващият журналист на Нова телевизия Марин Николов тръгна по следите на общински далавери с европроекти в Червен бряг.

Колко е реалната цена на двете камери? Проверка в интернет показала, че цените са различни. В един от сайтовете тя е малко над 240 долара. В друг сайт панорамната камера струва 350 долара. Според разлики в параметрите най-високата за камерата е 870 долара, но никъде я няма за 22 или 30 000 лв. Къде е изчезнала разликата в парите? Екипът на Нова се обърнал към кмета на отговорната за контрола община Червен бряг.

Разликата между 400 долара и 30 000 лв. не мога да коментирам, защото не разбирам от камери. Това е проведено като открита поръчка. При нас идват определен N брой фирми, които кандидатстват с определени оферти. Ние не гледаме - не разследваме цените, които те са дали", обясни кметът на Червен бряг Павлин Фиьовски.

За строителните работи около пътеката общината с открита процедура е избрала друга фирма, но съвсем трета е работила по поръчката за над 700 000 лв. Фирмата на този човек - Анатоли Иванов, местен бизнесмен, който в последните години движи няколко предизборни кампании в града и неведнъж се явява като подизпълнител по добре платени европроекти в община Червен бряг.

Още за кметовете и бизнесмените, за изборите и за страха, очаквайте в неделя в "Разследване" по Нова след централните новини

Източник: Novanews.bg