Любомир Данчев на първото заседание по делото в съда
Любомир Данчев на първото заседание по делото в съда / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Вредите от пожара се изчисляват на над 12 милиона лева
Мегадело за опожаряването на тютюневите складове в Пловдив продължава днес в Районния съд в града. Пред магистратите отново ще застане клошарят Любомир Данчев, срещу когото Прокуратурата повдигна обвинение, че по непредпазливост със захвърлен фас от незагасена цигара е причинил огнената стихия от края на август, миналата година. Пламъците обхванаха няколко сгради паметници на културата, а вредите от пожара се изчисляват на близо 12 милиона лева.

Обвиниха клошаря за щети над 15 млн. лв. заради палежа на тютюневите складове в Пловдив

Любомир Данчев, който е в ареста, е криминално проявен и до момента осъждан многократно. От края на август той е задържан, тъй като пловдивските магистратите отказаха да го пуснат с мотива, че е налице реална опасност да извърши друго престъпление или да се укрие, предвид липсата на семейна ангажираност, на постоянна трудова заетост и на постоянен адрес.

Адвокати: Арестуваният за палежа на тютюневите складове е идеалният обвиняем

Делото за опожарените тютюневи складове придоби широк обществен интерес, тъй като сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Призовани са 45 свидетели и 15 вещи лица. Ако се докаже, че Любомир Данчев е виновен, го очакват до 5 години затвор.