/ БГНЕС
Две лица – извършител и помагач, са задържани за обира на банков клон в столичния квартал „Люлин“. Още двама души се издирват. Тяхната самоличност е установена, но не и местонахождението им.

Това стана ясно по време на брифинг на СДВР и Софийска градска прокуратура.

Лицата са имали предварителна информация. Извършителят е посещавал обекта и е наблюдавал действията на единствената работничка. След това е споделил с помагача, който им е осигурил ключар, каза ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. Заедно с ключаря лицата са посетили обекта, за да огледа ключалката, стана още ясно от думите на Русинова.

Откраднаха над 175 хил. лева от банка в София (ВИДЕО)

Обирджиите не са взели друга сума пари, която се е намирала на видно място в офиса, а са се насочили към отворения трезор, в който е било чувалчето с парите. Те са знаели, че служителката заключва само помещението, но не и трезора.

Установено е, че крадците намерили автомобил с марка „Тойота“, който впоследствие са опожарили. Снабдили са се предварително с бензин. Единият от участниците е осигурил телефоните, другият ги запознал с ключаря.

Задържаха втори заподозрян за банковия обир в София (ВИДЕО)


След извършване на кражбата, съучастниците са се разделили. Двама от тях тръгнали с автомобила, който е намерен опожарен. На място те разделили парите. Останалата част от сумата останала във второто лице, което е трябвало да ги раздели с другия помагач. Няколко часа след обира в колата на единия от задържаните е намерена сумата от 62 000 лева, която е една трета от 175 000 лева. Той е направил пълни самопризнания.

Има задържан за банковия обир в столицата (ВИДЕО)

Ключарят е задържан в дома си в квартал "Банишора", където органите на реда проникнали със съдебна заповед, след той не отварял на позвъняванията.


Имаме и свидетелка, която е разказала за посещението в офиса. Тя е близка на обвиняемите, служила е за отцепка, гледала е отстрани и ги е уведомявала, ако идва някой“, каза ръководителят на Софийската градска прокуратура.