Кислородни маски за орлите на Oрлов мост
Кислородни маски за орлите на Oрлов мост / снимка: Sofia Photo Agency

Започна информационната кампания на Младежко екосдружение "Зелени тигри" на политическа партия “Зелена България”. Кампанията е по надслов "Апатията ни убива" и е насочена срещу замърсяването на въздуха в столицата.

Протестът започна от „Орлов мост” днес, където младежите планираха да поставят кислородни маски на орлите. По технически причини обаче организаторите не успяха да достигнат статуите на орлите. Акцията ще бъде тридневна, като днес протестите на „Орлов мост” ще продължат, докато бъдат раздадени всичките около 5000 информационни материали, описващи вредата на мръсния въздух върху здравето, направени от екологична рециклирана хартия.

Утре протестите ще бъдат на „Лъвов мост”, а вдругиден на „Мостът на въздишките” при НДК. Това каза организаторът на проявата Борис Касиков. "Зелените тигри" предлагат в участъка на „Орлов мост” да се изгради надлез, като по този начин да се преодолее задръстването и отделянето на вредните газове от двигателите на автомобилите. Той уточни, че с предложението за надлеза ще бъде запознат и столичният кмет Бойко Борисов.

Екопротести ще има и срещу Металургичния комбинат "Кремиковци", който според организацията е основният замърсител на въздуха в София. Акциите на сдружението ще продължат и извън София, допълни Борис Касиков.