Кирил Цочев от АБВ: Не сме предатели
Кирил Цочев от АБВ: Не сме предатели / снимка: БГНЕС, архив

Минути след като стана ясно, че лидерът на АБВ Георги Първанов подава оставка от ръководния пост в коалицията, заместник-председателят на парламентарната група Кирил Цочев заяви, че тепърва ще се разговаря с ръководството.

Разнобой в АБВ, Георги Първанов подава оставка

В кулоарите на парламента Цочев обясни, че нито той, нито колегите му са предатели. Повод за това признание се оказаха думите на Георги Първанов, който в сутрешния блок на Нова телевизия заяви, че се чувства предаден и е въпрос на достойнство от негова страна да подаде оставка.

„Ние сме горди, че благодарение на нашето предложение обърнахме вота през вчерашния ден и тези партии, които бяха разколебани, гласуваха „за". Още в самото начало предложихме редуциране на дълга с 2 млрд. лева и впоследствие в разходната част, в дефицита на бюджета в следващите три години да се обсъждат възможности за инвестиционна политика за един фонд, който да помогне за развитието на икономиката в страната, развитието на малки- и средни предприятия. Това нещо ще го следим много стриктно. Ще контролираме дали това, което е джентълменско обещание от страна на правителството, ще бъде спазено. Не е необходимо между джентълмени да има договор", заяви Цочев.

Той подчерта, че Парламентарната група на АБВ няма намерение да подава оставка: „Парламентарната група на АБВ е в демократичен режим на работа. Никой от нас не е натискан и няма да бъде натискан за бъдеще време. Недейте да чакате сензация, че АБВ се разпада, че групата напуска, Калфин подава оставка, и ние разтуряме коалицията, нищо подобно".

Цочев се опита да обясни доста разнопосочно ситуацията с разрива в АБВ. В последния момент промяната в решението на депутатите на Първанов била съгласувана с ръководството на партията.

Кирил Цочев обаче потвърди, че Георги Първанов не е знаел, че неговите депутати ще подкрепят ГЕРБ: „Решението е взето след еволюиране на позицията на правителството. То е взето в присъствието на трима заместник-председатели на партията. Ние не сме го взели сами и не сме предали президента Първанов, няма и да го предадем".

Решението за оставка на Георги Първанов ще се гледа най-рано след месец на Национално събрание на АБВ. Съществува и вариант, при който членовете на АБВ да не приемат оставката и Първанов да остане лидер на АБВ.

Кънев: Оставката на Първанов е най-хубавата новина

Депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев също коментира новината с АБВ и не скри радостта си от решението на Първанов. Кънев анализира, че скъсването с миналото на БСП е ход към модерна левица в България, а страната ни се нуждае от модерна левица.

„С Ивайло Калфин работим чудесно, с народните представители от АБВ работим чудесно, така че не виждам по какъв начин това може да се отрази на мнозинството", отчете още Кънев.