Пореден ден на изпитание за пътуващите към Гърция. В осем часа тази сутрин опашката на граничен пункт „Кулата“ беше дълга 12 километра. По думите на пътуващите, преминаването отнема 5 часа.

По-късно колоната от автомобили се стопи до 4 километра. Опашката е образувана предимно от български и румънски туристи, посочва NOVA.

Всички други гранични пунктове по българо-гръцката граница са затворени за туристи. Оттам могат да преминават само сезонни работници или собственици на имоти. На пунктовете „Илинден" и „Капитан Петко войвода" към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград" – само сезонни работници, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция".

В петък ситуацията на ГКПП „Кулата” беше спокойно, нямаше почти никакви автомобили. В събота се стигна до рекордна 15-километрова опашка. Вчера на граничния пункт също беше спокойно.

Една от възможните причини за дългото чакане е подценяване на ситуацията в ранните часове от страна на гръцките власти. „Знаят колко хора ще дойдат, чиста математика е. Всяка година идва една и съща бройка хора. Тази година ще дойдат същият брой хора и няма никаква организация”, коментира един от чакащите.

Въпреки дългата колона, гръцките власти продължаваха със стриктните проверки на границата, насочени най-вече в контрола срещу коронавируса.

Много от чужденците се опитват да избегнат колоната, насочвайки се по странични пътища и обходни маршрути. Там обаче полицията ги спира и се налага да се връщат обратно в колоната.
nova.bg