Кехайов: Започваме дискусии за общ протест в здравеопазването
Кехайов: Започваме дискусии за общ протест в здравеопазването / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Ще започнат дискусии за формите на общ протест, тъй като проблемите в българското здравеопазване се задълбочават и това рефлектира върху гражданите. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов след срещата на партиите от ЕНП - ГЕРБ, ДСБ, СДС и представители на браншовите организации в здравеопазването.

По думите на Андрей Кехайов, срещите между съсловните организации и партиите от Европейска народна партия (ЕНП) ще продължат на експертно ниво, тъй като има нужда от обективно критичен анализ.

„Нуждаем се от преговори, прозрачни пред цялото общество, защото Националният рамков договор е регулатор”, каза Кехайов.

Според председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова има изготвена стратегия за спасяване на сестринството в България, която ще бъде приета на форум в Поморие на 26 и 27 септември.

„Дали ще излезем на протести ще се реши на 26 и 27 септември, но протестите вече минаха. Ние вече сме повече за диалога”, заяви Маркова.

Тя допълни, че ще подкрепят само партиите, които заложат тази стратегия в предизборната си кампания. От своя страна, Петър Москов от ДСБ подкрепи лекарския съюз и заяви, че европейският път на България е спрян и това личи особено ясно в сферата на здравеопазването.