Кехайов: Готови сме за стачни действия след 15 декември
Кехайов: Готови сме за стачни действия след 15 декември / netinfo
Готови сме да предприемем национални стачни действия след 15 декември. Това е срокът, който даваме на правителството и Управителния съвет на НЗОК да приемат нашите предложения за разходната част в бюджета за здравеопазване. Това заяви в Стара Загора председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов.

Бюджетът, поискан от БЛС, почти съвпада с този, който предлага Министерският съвет в приходната част. Противоречията са в частта разходи," където МС прехвърля събраните средства от увеличената вноска в резерва, вместо да ги даде за здравноосигурителни плащания", поясни д-р Кехайов.

Според председателя на БЛС, ако няма преговори между Касата и при неизпълнение на тези изисквания, разписани в закона, ще се пристъпи към крайно действие – национална стачка. Решението за нея ще бъде взето след извънредния лекарски събор на 15 декември, каза Кехайов и допълни, че има определен политически натиск срещу членовете на БЛС, "които бяха заплашвани да не идват на преговорите от страна на представители на Националната каса".

Над 15 процента от практиките вече са заличени, а близо 400 лекари годишно напускат страната ни, обобщи д-р Кехайов. Той присъства на Втората Национална среща на общопрактикуващите лекари, която се провежда в Стара Загора. Джипитата настояха за почти двойно увеличение на парите за профилактични прегледи и за премахване на 24-часовото дежурство.