/ iStock/Getty Images
С повече литургии и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки католиците в България посрещат Великден. Това каза за БТА отец Румен Станев, помощник епископ на Софийско-Пловдивски диоцез на Римокатолическата църква.

Отбелязването на празника започва с тържествени литургии на пасхалното тридневие /Велики четвъртък, Велики петък и Велика събота/, а със среднощното пасхално бдение тържествено е възвестено Възкресението на Христос.

iStock/Getty Images

В храмовете в Раковски, и не само там, ще има повече служби, за да може хората да не се струпват на една литургия. В град Раковски католиците са около 15 000, посочи отец Румен Станев.

В Раковски службата в храма "Пресвето сърце Исусово" започва на открито със запалването на пасхалния огън. След това от него се пали пасхалната свещ и тя тържествено се внася в църквата. По-късно с химна "Слава във висините Богу," който не се е пял от 40 дни, се възвестява Възкресението. "Тогава започват тържествено да бият камбаните", обясни Янко Павлов - ръководител на църковния хор в храма.

В храмовете са осигурени дезинфектанти и е създадена организация за спазването на физическа дистанция, а вярващите трябва да са с правилно поставени маски. "Спазвайки мерките, мисля, че всичко ще бъде нормално", каза отец Румен Станев.