Католическата църква ще иска субсидия от държавата през 2014-а
Католическата църква ще иска субсидия от държавата през 2014-а / снимка: БГНЕС, архив
Католическата църква ще иска субсидия от държавата през 2014-а
66594
Католическата църква ще иска субсидия от държавата през 2014-а
  • Католическата църква ще иска субсидия от държавата през 2014-а

Католическата църква в България поиска в държавния бюджет за следващата година да бъде предвидена субсидия и за нея. Това съобщи председателят на Парламентарната комисия по вероизповеданията и депутат от БСП Пламен Славов след среща с Епископската конференция на Католическата църква. Славов уточни, че предложението е постъпило в официално писмо до комисията и до Дирекцията „Вероизповедания” към Министерски съвет, като подобно искане се отправяло за първи път от страна на Католическата църква.

Според председателя на комисията, при обсъждането бюджета в частта му за субсидиите за традиционните вероизповедания, щяло да бъде съвсем нормално да се добави и отделен ред за Католическата църква.

В хода на подготовката за обсъждането на бюджета за следващата година, от комисията ще запознаят Финансовото министерство с предложението на Католическата църква, увери Пламен Славов.

„За първи път подобно предложение се прави и е напълно нормално то да бъде подкрепено, така както се подкрепя от държавата и предложението, което се прави от останалите традиционни вероизповедания. Смятаме, че това е в духа на действащия закон за вероизповедания. По този начин държавата изразява своята подкрепа на дейността на традиционните вероизповедания”, обясни той. 

„Както се отделят средства за най-голямото вероизповедание - българската православна църква , за мюсюлманското изповедание, за протестантските църкви, за израелтянския духовен съвет и за арменската апостолическа църква, да се отдели и за католическата църква в България”, уточни още Славов.

Председателят на Комисията по вероизповеданията допълни, че в бюджета ще бъдат предвидени повече средства и няма да бъдат ощетени субсидиите на другите вероизповедания за сметка на Католическата църква. По време на срещата е станало ясно също така, че Епископската конференция застава зад въвеждането на религията като учебен предмет.

„Желанието на католическата църква в България е усилията в тази посока да продължат. Ние смятаме, че обсъждането на новия закон за предучилищната подготовка и възпитание и училищната подготовка дава възможност, при желание от страна на Министерството на образованието и науката, и при необходимата обществена подкрепа, усилията да продължат и те да бъдат общи както и досега”, заяви Славов.