КАТ започва разпращането на електронните фишове за нарушения
КАТ започва разпращането на електронните фишове за нарушения / снимка: DarikNews.bg

КАТ вече ще глобява шофьорите с електронен фиш, изпращан по пощата. По този начин ще се налагат глоби за нарушенията, установени със снимки от камерите по пътищата - най-често шофиране с превишена скорост. В момента в България има само 15 камери, които обаче всеки ден бълват хиляди нарушения. Повече от 300 нарушители вече са получили подобен документ и снимка.

Фишовете ще бъдат изпращат в бели пликове без отличителни знаци до собственика на автомобила, с който е извършено нарушението. Според последните поправки в Закон за движение по пътищата, които влизат в сила, полицията ще търси глобите само от собствениците на автомобилите. Тази промяна стана причина и за премахването на идеята за отнемането на книжката при висока скорост, а наказанието остана само парична глоба. Така в зависимост от това колко е голямо нарушението и дали е във или извън населено място глобите варират от 20 до 350 лева.

С електронния фиш няма да се отнемат контролни точки. А книжката ще се отнема за три месеца само на шофьор, който е хванат да кара с над 50 км/ч над разрешеното в града.

Писмата, които КАТ ще изпраща, ще съдържат данни за мястото, датата, времето, регистрационния номер на автомобила, собственика, на когото е регистриран, описание на нарушението, както и размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

В 14-дневен срок от получаването на фиша собственикът на колата трябва да плати. За тези, които платят бързо, от КАТ са предвидили бонус. Ако не бъде платено в срок, задължението ще отива в данъчното. Предвидено е в 7-дневен срок от получаването на електронния фиш да може да се направи и писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР.