КАТ призовават за внимание на пътя
КАТ призовават за внимание на пътя / снимка: Sofia Photo Agency, архив

КАТ призовава водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни в първия истински зимен ден. През деня не се очакват валежи. Само в крайните източни и югоизточни райони до обяд ще превалява.

При пътна злополука сигнализирайте на телефони 112 или 166. 

Има опасност да възникнат затруднения при преминаването през ГКПП Илинден и ГКПП Златоград заради застудяването, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция”. Пътищата на българска и гръцка територия и към двата гранични пункта са със стръмни участъци и опасни завои. Затова пътуващите през двата планински пункта леки и товарни автомобили трябва да бъдат снабдени с вериги. През ГКПП Златоград могат да преминават само леки коли и микробуси.

В София днес повече няма да вали. Времето ще бъде слънчево, но от Столичния инспекторат уверяват, че всички почистващи фирми са в готовност.

Силният вятър в столицата тази нощ е повалил 12 дървета, съобщиха от „Гражданска защита”. Няма данни за пострадали хора. Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН бурен вятър е духал в Монтана, Оряхово, Шумен, Кнежа, Ловеч, Свищов, Русе, Варна, Кърджали, Хасково. Най-силен е бил вятърът в Сливенско - 24 м/сек.

Пристанище Варна бе затворено за всички кораби снощи заради силния вятър от север във Варненския залив, съобщи за Дарик дежурният в рейдовата кула на порта. Вятърът е бил със скорост от 8 до 10 м/сек, като поривите му достигат до 12 м/сек. В „Гражданска защита” няма постъпили сигнали след силния вятър тази нощ, каза за Дарик шефът на дирекцията инж. Владимир Иванов. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. В областта все още няма валежи от сняг, допълниха от „Пътна полиция”.

Сняг, придружен от силен вятър, преваля в много райони в страната. На прохода Предела се е образувала тънка снежна покривка.

На прохода Шипка пътната настилка е заснежена и опесъчена. Температурата е -5 градуса. Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета с маса над 10 тона. Движението се осъществява без ограничения, при зимни условия.

Силен вятър е духал и на прохода на Република. Пътните настилки са мокри, видимостта е добра. Движението се осъществява без ограничения.

Смолян и Пампорово осъмнаха тази сутрин без сняг, но температурите в Родопите паднаха с повече от 6-7 градуса. За около 10 минути в административната част на Смолян беше нарушено електрозахранването.

От Областно пътно управление съобщиха, че по високите и сенчести места има заледявания, пътните служби ги опесъчават, но от там съветват водачите да бъдат внимателни. Паднали камъни е имало тази сутрин по пътя Соколовци-Рожен, както и паднало дърво по пътя към „Превала" . Проблемите са отстранени своевременно, каза дежурният в пътното.

КАТ призовават за внимание на пътя
netinfo

Пазарджик и регионът са в готовност за зимата и първия сняг. По препоръка на кмета на областния град Тодор Попов снегопочистващите фирми ще започнат да чистят снега, когато той натрупа 2 см.

Силният вятър в Шумен е съборил част от светофара до Спортна зала Плиска в Шумен през нощта, научи Дарик. Няма пострадали при инцидента. Падналото съоръжение е било забелязано от служители на Гражданска защита, които преминавали от там, и е било отстранено. През нощта скоростта на вятъра в града е била между 17 и 22 м/сек. Днес ще остане ветровито, съобщиха дежурните синоптици.

Слаб сняг вали в района на Разград, като снежната покривка не се задържа, съобщиха от  областното управление на „Гражданска защита”. Скоростта на вятъра е 17 м/сек, а температурата на въздуха е минус 0,6 градуса. Пътищата в цялата област са мокри. Досега няма данни за селища без ток, вода и телефонна връзка.

Пътищата в област Сливен са проходими при зимни условия, без ограничения, съобщи дежурният в Областно пътно управление. В планината има заснежени участъци, снежната покривка е едва 2-3 см. Има и заледени участъци, които са опесъчени. Температурата в планината е - 2 градуса, в равнината + 2-3 градуса. Продължава да духа силен вятър от север-северозапад.

Силен вятър духа в Стара Загора. Изпочупени са сухи клони, съборени са табели, ламарини от покривите. В цялата област пътните настилки са сухи, видимостта е добра, температурата е от 0 до + 4 градуса.

В сила остава обявеният вчера код „оранжев”, втора степен за опасни природни явления.

Заради прекъснатия участък от международния път София-Кулата между Симитли и Кресна движението е насочено по маршрута Симитли-Предел-Разлог-Банско-Гоце Делчев и оттам към ГКПП Илинден и към прохода Попови ливади (по направлението за ГКПП Кулата, Петрич и Сандански). По този маршрут се движат и много тежкотоварни автомобили, които на проходите Предел и Попови ливади могат да затруднят или блокират движението. Затова е по-добре да не планирате пътуване в това направление. Рискови за неподготвени леки и товарни автомобили от утре ще са и всички планински проходи.

Още от съветите на КАТ-Пътна полиция:

- Не шофирайте, ако сте млад водач и имате малко опит в шофирането при зимни условия;
-  Не предприемайте пътуване преди да сте се осведомили за проходимостта на пътищата и условията за движение, както и за прогнозата за времето.
- Не потегляйте към планински пътища и проходи, ако автомобилът не е с добри зимни гуми и ако не разполагате с вериги за сняг;
- При пътна злополука сигнализирайте на телефони 112 или 166.
-  Резервоарът трябва да е добре зареден с гориво, носете със себе си топли дрехи, защото може да се наложи престояване в колона при ниски температури и валеж;
- При образуване на колони при временно спиране на движението на автомагистралите за почистване, не заемайте дясната (аварийна) лента, за да имат достъп разчистващите машини, автомобилите на полицията, „Спешна помощ” и „Гражданска защита”;
- Не навлизайте в проблемни участъци, ако регулировчици ви дават ясен знак, че това е забранено.