КАТ предлага 50% увеличение на глобите за превишена скорост
КАТ предлага 50% увеличение на глобите за превишена скорост / DarikNews

Предлагаме увеличение с 50% на глобите за превишена скорост, обяви в предаването „Денят” на Дарик радио началник на „Пътна полиция” в Главна дирекция „Охранителна полиция” в МВР Алекси Стратиев. Новото е, че за всеки 5 км/ч над позволените 50 км, глобата ще се повишава с 50 лева. По-високите санкции за шофьорите, каращи с висока скорост, ще станат факт чрез промени в Закона за движение по пътищата. Според Стратиев те ще влязат в сила в края на март-началото на април.

 

От следващия месец по най-натоварените пътища на страната ще бъдат монтирани 15 супермодерни радари, които 24 часа в денонощието ще дебнат за шофьори с превишена скорост, по аналог на системите във всички европейски страни. През определен период от време местата им ще се местят, за да се покрият повече пътища. „Целта е да се промени законодателството и глобите за нарушенията, които са установени, да се налагат по съкратена процедура. Когато един автомобил е заснет, че се движи с превишена скорост, ясно се вижда регистрационният му номер, трудно се оспорва случая, защото няма полицай, няма субективен фактор. Механизмът сега, при който снимането става с човек до камерата, е неефективен”, обясни Алекси Стратиев. Той поясни, че при нарушение, на провинилите се шофьори ще се изпраща призовка с обратна разписка, в която е посочена сметката, по която трябва да платят глобата си. Стратиев посочи пример с Франция, където с такива радари са установени 7 млн. нарушения за една година, а приходите от глобите са 3,5 млрд. евро. Шефът на КАТ заяви, че за успешната реализация на тази система в България, са необходими 400 радара.

 

„Постепенно започва да работи системата, при която за леки пътнотранспортни произшествия няма да се вика КАТ. Двустранните протоколи могат да се свалят и от интернет. Трябва и двамата водачи да са съгласни с показанията в констативния протокол”, уточни Алекси Стратиев.