Касим Дал: ДПС ще бъде конструктивна опозиция, рано е за оценки
Касим Дал: ДПС ще бъде конструктивна опозиция, рано е за оценки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Касим Дал: ДПС ще бъде конструктивна опозиция, рано е за оценки
24506
Касим Дал: ДПС ще бъде конструктивна опозиция, рано е за оценки
  • Касим Дал: ДПС ще бъде конструктивна опозиция, рано е за оценки

След осем години в управлението добре беше ДПС да бъде в опозиция. Това заяви заместник-председателя на ДПС Касим Дал в предаването „Годината". Той беше категоричен, че на последните избори - и за европарламента и за българския парламент, „ДПС се представи много добре, даже отлично".

„ДПС ще бъде конструктивна опозиция, както искате разбирайте това. Когато става въпрос за националните ни интереси ние като партия винаги сме показвали, че пренебрегваме партийните интереси, а подкрепяме националните. Ние ще се представим и в опозиция добре", каза още Дал. „Имаме един много добър пример от 1997 до 2001 г., когато ние извън управлението, подкрепяхме много от решенията на правителството на Костов", припомни той.

Според Касим Дал е твърде рано да се дава оценка за управлението на ГЕРБ. „Те получиха наготово властта и не бяха готови за упражняването на власт. Виждате - един ден едно се говори, следобед друго се говори, вечерта трето и на другия ден се взима четвърто решение", обясни Дал. „Времето на думите свърши, чакаме дела. За съжаление за сега в тази криза мерки не се взимат, има едно напрежение, особено в бизнеса, но аз винаги съм пожелавал да успеят, защото това ще е добре за България", каза зам.-председателят на ДПС.

„И ние не сме безгрешни. Хората се самозабравят - осем години във властта. Но ние имаме една разлика от другите партии без скандали, без шум, ние отстраняваме хората, които са сгафили", обясни още Касим Дал. „Но ние никога не сме опъвали политически чадър над хората, които нещо са объркали. Всеки трябва да си понесе наказанието, ако наистина е извършил престъпление", каза той.

Относно спора за новините на турски език, излъчвани по БНТ, Касим Дал заяви, че това не е битка на ДПС. „Това е критерии за зрелостта на българското общество. Ние каквото трябва ще направим. Не може дадени права, така да се отнемат. Една партия иска да спасява междупартийните си проблеми с един такъв референдум", обясни Дал. Спорът се разрази през последната седмица, когато от партия „Атака" поискаха референдум за свалянето на новините от ефира.

Доган иска да се занимава с наука. Този дебат тръгна на конференцията, решенията ще последват. Така Касим Дал коментира изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган от провелата се преди седмици конференция на движението, на която Доган заяви, че е време да се оттегли. „Новият лидер ще бъде категорично млад човек. ДПС за тези години имаше различни периоди, при нас нямаше сблъсък на поколенията", уточни той.