Касата проверява болниците, разпределя надлимитни 60 млн. лева
Касата проверява болниците, разпределя надлимитни 60 млн. лева / Sofia Photo Agency, архив

17,5 млн. лева надлимитни средства е изплатила Здравната каса за специализирана извънболнична помощ. Това съобщи нейният шеф д-р Пламен Цеков, който присъства на откриването на Извънредния събор на Българския лекарски съюз в Пловдив. Д-р Цеков допълни, че около 3,5 млн. лева отгоре ще получат и зъболекарите.

За болниците има заявени 60 млн. лева надлимитни средства, които ще бъдат разпределени след проверки от страна на Касата. Това ще бъде решено в понеделник на заседанието на Надзорния съвет, каза още д-р Цеков.

Зам.-председателят на УС на БЛС д-р Георги Ставракев напусна заседанието в очакване на гласуване на неговата оставка. Причината за нея е публикуваната преди дни информация за принадлежността му към структурите на Държавна сигурност. Подал съм оставка, а дали е законно или не, ще решите вие, обърна се д-р Ставракев към присъстващите.

В Отворено писмо той обяснява, че е съдействал на службите за разкриване на атентата на Централна гара в Пловдив през 1984 г., а от следващата година няма контакти с тях. Ако Съборът не му гласува доверие, д-р Ставракев предлага писмото му да се счита за безсрочна оставка.

56-ият Извънреден събор на БЛС започна днес в Пловдив. На откриването присъства здравният министър Десислава Атанасова и нейният предшественик д-р Стефан Константинов. Очаква се до края на деня да стане ясно дали ще бъде приет новият рамков договор за следващата година.

По-късно ще се гласуват и промени в Устава на БЛС. Съборът ще продължи до неделя.

Други новини от Пловдив