Според депутата от НФСБ е недопустимо увеличаване на правомощията на държавния глава
Всяка партия има виждане за процесите в държавата и в тези различия се ражда нещо ново. Тепърва предстоят разговори, които ще бъдат минимум два месеца - такава е процедурата. Така Валентин Касабов коментира пред NOVA предложенията на „Обединените патриоти” по въпроса със свикването на Велико народно събрание и нова Конституция .

От днес ГЕРБ започва консултациите с партиите в парламента. Първите преговори ще бъдат именно с „Обединените патриоти”. Едно от предложенията е на ВМРО и то предвижда увеличаване на правомощията на президента. От НФСБ обаче не са съгласни с това:

"В продължение на години чувахме едно и също. Искаме ВНС. От най-различни страни, включително от президента, Манолова, разни маргинални партии и т.н. дребни политици искат ВНС, включително улицата. Когато казахме да – ще има ВНС, започваме процедура в тази посока, всички скочиха и казаха: „А, не щем“. Тогава какво искате? Корана или Стария или Новия завет?“, попита Касабов.

ГЕРБ започва консултациите за нова Конституцията и ВНС

„Аз си задавам въпроса какво изобщо се случва в държавата. От една страна, имаме един президент, който се губи в събитията, в миналото, все още не е изтрил старото тоталитарно мислене. Той си представя, че държавата е тоталитарна казарма. Вдигнал е вместо националния флаг, флагът на черепа и костите. Черепът е ясен, костите е това, което ще се случи, ако не дай си Боже“, каза още Касабов. Според него "президентът е човек, който е тръгнал срещу светините на българския народ" – Шипка, Паметника на Левски. „Той не е опонент на управлението, а голямо недоразумение”, допълни още Касабов.

За нас е неприемливо увеличаване на правомощията на президента. Това е опасно”, каза Касабов.

Относно Румен Радев, депутатът заяви: „Нашето мнение е, че в момента този човек не е адекватен и не е на мястото си. При него няма диалог, има размахване на пръст”.

Депутатът коментира и другите предложения за промени в Конституцията:

Ние сме против мажоритарния елемент. Той ощетява малките партии, представителството им се намаля и това не е добре”, каза Касабов и уточни, че от НФСБ подкрепят намаляването на броя на депутатите, но не и на 120, което било прекалено малко.

„Започваме разговорите, ще предлагаме, ще говорим, ще отхвърляме”, допълни той.

По думите му, търсенето на подкрепата за свикването на Велико народно събрание е работа на ГЕРБ. "Те трябва да съберат 161 подписа на депутати. Мисля, че една част от колегите от БСП са достатъчно мъдри и разумни. Тези, които мислят по-различно от тясното мислене на Нинова. Може би ще дойдат гласове от БСП”, прогнозира Касабов.  

Относно протестите Касабов каза, че не може „100-200-300 човека да ограничават правата на останалите граждани”.

„Не могат да насилват малки деца с майките им и да обясняват, че това са техните права. Утре ще започнат да разстрелват, това ли са им правата?”, попита Касабов.
nova.bg