Карин Хоххаус: България е в началото на усвояване на структурните фондове
Карин Хоххаус: България е в началото на усвояване на структурните фондове / снимкa: DarikNews

През миналата седмица на посещение в България беше Карин Хоххаус, експерт в германското Министерство на финансите, която отговаря за усвояване на еврофондовете. Тя проведе поредица от срещи с представители на българските институции. Пред Дарик Карин Хоххаус изрази позицията, че процесът по вземане на мерки за отговаряне на критериите на ЕК е бавен и непрестанен и, че като цяло България върви в правилната посока. "Трябва да действате бързо, организирано и конструктивно ", този съвет отправи към българското правителство Карин Хоххаус.

Каква е вашата позиция за решението на ЕК да не връща акредитациите по програма ФАР на България, в резултат от което страната ни изгуби 220 милиона евро? Смятате ли, че решението е достатъчно справедливо?

Бих искала да поговоря малко за самата система. Не знам точните причини за това. Трябва да ви информирам, че бях в България в продължение на една седмица и имам само бегла представа за нещата. Комисията обаче следва определени критерии, които важат за всяка страна от ЕС. По тази причина не виждам защо тези правила трябва да са по-различни за България в сравнение с други страни от ЕС. Ясно е, че България е в началото на период на усвояване на структурните фондове. Това все пак е едно начало, въпреки че периодът на усвояване започна едва преди няколко години и, че не е толкова лесно да се отговори на всички изисквания, посочени от Комисията.

 

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.