Карбовски търси съдействие от Фратини
Карбовски търси съдействие от Фратини / netinfo

Отношенията между българските институции и журналистите са бюрократизирани, корумпирани и формализирани – това предупреждава журналистът Мартин Карбовски в свое писмо до европейския комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, до главния прокурор Борис Велчев и до колеги от свободните европейски медии.

Поводът е убийството на свидетелката Йорданка Запрянова по едно от знаковите дела в България – събитие, което досъсипа авторитета на българското правосъдие. Карбовски твърди, че институциите са отказвали информация по това дело на разследващите журналисти, освен това не е търсена отговорност в самата правораздавателна институция, както и липсата на съдействие за имената на работещите по делото, техния отказ за съдействие в ситуация, когато въпросите на обществото са свръхчувствителни и крайно значими. „Открито се неглижират усилията на разследващата журналистика.

Институциите и отговорните лица се съгласяват да говорят само при наличие на сделка с журналистите и медиаторите, които гарантират доброто отношение към тях по въпроси, касаещи тяхна вина и най-вече по въпроси от обществен интерес”, се казва в писмото на журналиста.

Пълният текст на писмото можете да прочете тук