Възможно е да е източвана вода по време на ремонта на яз. "Студена". Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в  "Здравей, България".

"За добро или за лошо язовирите се държат на 60% и аз няма да се учудя по време на ремонта да е източвана вода", заяви Караниколов. "Проблемът е доста сериозен в Перник, какво значи, че на изхода на язовира си махнал уреда за разходомер, как изчисляваш каква вода пускаш?"

Караниколов коментира и решението на водната криза в Перник, което беше взето на извънредна среща на премиера Борисов с министрите в събота в МС. Според него, за да бъдат задоволени битовите нужди на перничани, ще бъде изграден водопровод, по който да стига водата от язовир "Белмекен" до Перник през инфраструктурата на ВиК София.

Правителството с решение на кризата: Вода за перничани от „Белмекен” през София (СНИМКИ/ВИДЕО)

"По никакъв начин не следва да има аварии за водата в София", категоричен е министърът.

„Кризата в Перник отвори очите на всички. Аз не мисля, че в момента може да се случи нещо подобно, защото обществото вече е изключително негативно и наблюдава тези процеси. Не бихме си позволили с наши действия да увредим други градове. Трябва да направим всичко възможно язовир „Студена” да си възвърне силите”, заяви министърът на икономиката.

„В момента каквото и да правим, това не се получава. Язовирът е с критично ниво. Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира”, каза още той.

Екоминистърът: Перник няма да пие водата на София

„Това, което успяхме да направим с язовира е да намалим разходите, които бяха около 8 см на денонощие. Сега са около 5,5 см. Очакваме обаче, че ще има застудяване, което води до това дебитът, който влиза в язовира да е по-малък”, посочи Караниколов.

"Има ВиК дружества в страната, които са в много тежко състояние. Няма концесионер, който да ги вземе, защото това ще означава много скъпа питейна вода и много инвестиции от негова страна", заяви министърът.

На въпроса дали има страх между министрите, след като техен колега беше арестуван, той отбеляза, че те работят и трябва спазват законите, и си поемат отговорността, ако не го направят.