Прокуратурата и разследването на главния прокурор ще установят достоверността на т. Нар. Снимки, но е ясно, че става дума за добре организиран компромат. Това заяви пред Диана Найденова в „Карай направо“ по NOVA вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за скандала със снимките на премиера Борисов.

„На мен ми е ясно и го виждат всички, че наближават изборите, и някои политически сили или заинтересовани кръгове с интерес правителството да не изкара мандата си и да го приключи с провал предсрочно, организират компромати – това е точната дума“, подчерта Каракачанов.

Борисов: От днес ще спя с пистолет, щом моята спалня е най-интересна (ВИДЕО)

По думите му разследването ще установи и дали въпросните снимки са достоверни: „Може и да е монтаж, но голямата част от хората, видели тези неща, няма да си направят труда да се разровят, да потърсят мнението на специалистите дали е монтаж или не. Това е смисълът на активното мероприятие – да създадеш внушение.

Не съм съгласен с премиера, че го има само в учебниците на КГБ – във всяка служба по свдета терминът е „активно мероприятие“. Целта до известна степен е постигната“, смята Красимир Каракачанов.

Каракачанов: Политически сили и икономически кръгове стоят зад атаките към премиера (ВИДЕО)

Той се съгласи с водещата, че президентът Радев, Мая Манолова, Цветан Цветанов и БСП са сред кръговете, които биха имали интерес към подобно активно мероприятие срещу премиера и управляващите.

„Това са кръговете, които имат интерес, може би ще се установи кой е, ако е от този кръг. България е малка държава, няма скрито-покрито, дълго време няма да останат скрити“, убеден е министърът на отбраната.

Кирилов поиска проверка на записите и снимките, свързани с Борисов

По повод изявленията на президента Радев, че управлението било корумпирано и авторитарно, вицепремиерът отсече: „Най-голямата заплаха за държавността е конфликтът между институциите, казвал съм го и преди.

Всеки може да казва всичко, аз мога да говоря какво се случва в М-во на отбраната. Примерно сигурно 20 г. не се е случвало 3 поредни години да се увеличават заплатите. Да подписваш договори за ново въоръжение, да ремонтираш бойната техника.

Без силна армия с модерно въоръжение България ще е лесна плячка за всеки, предупреди военният министър. „Не само Марешки, но и лидерът на опозицията (Корнелия Нинова), съвсем популистки стана и каза: „Дайте парите да ги раздадем, защо да даваме пари за модернизация на армията“.

Аз казах: няма държава с развита икономика без сигурна армия. Кой инвеститор ще инвестира в държава, която ще е лесна плячка за всеки. Ние имаме проблеми от всички посоки, с изключение само от север. Отвсякъде сме заобиколени с предизвикателства, няма филм, че някой ще ни храни и пази безплатно.

Запитан за отношенията в управляващата коалиция, особено след като депутатите на ГЕРБ не застанаха зад проекта на ВМРО за доброволческите отряди, Каракачанов бе категоричен: "Отсвириха“ не е думата, „предадоха“ е точната дума.

Текстът бе приет преди 6 месеца, бе изгладен дотолкова, че да не може да се спекулира с него. И когато колегите от ГЕРБ в 12 ч. без 5 обърнаха палачинката, ние, естествено, се почуствахме предадени.

Защо се случи? Може би реакцията на ДПС ги подплаши, да не предизвика критики от чужбина. Но аз питам кое е по-важно: някой дипломат от Брюксел да ти размаха пръст, или сигурността на българските граждани?“, предположи вицепремиерът.

Каракачанов обаче не губи надежда, че текстът за доброволческите отряди може отново да бъде предложен за гласуване: „Разбрахме, че този текст пак ще бъде огледан и пак ще го внесем“.

Относно предпочитанията на хиляди българи към гръцкото крайбрежие за сметка на българското Черноморие, Красимир Каракачанов отбеляза: "Да не обвиняваме хората, процесът към патриотизъм е двустранен – призовавам и потребителите, но и тези, които предлагат услугата.

Когато бях на стрелбите в Шабла видях на едно място – няма да кажа къде, салата за 8 лева! Ако ми предложиш салата за 8 лв., не ме стимулираш като български потребител да дойда на този курорт. Само видях менюто и реших, че не е патриотично!“