Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Според вицепремиера Красимир Каракачанов позицията на България за ескалирането на конфликта в Сирия трябва да бъде балансирана, но изключително твърда по отношение на охраната на границата ни.

"България не трябва да бъде от ястребите, но твърдо трябва да се държим на границите и политиката на гранична полиция да бъде недопускане на българска територия, включително и със силови средства. Но няма смисъл ние да бъдем флагмана", обясни зам.-министър председателят.

По думите му заради икономически интереси Европа няма да предприеме много твърда позиция и санкции срещу Турция по повод военната й операция в Сирия.

"Не очаквам ЕС да вземе много твърда позиция спрямо Турция - имат много икономически интереси и инвестиции, които няма да рискуват. Ще продължават с тази леко разкрачена позиция. Крайно време е да разберем - големите държави и малките имат интереси, и ако очакваме някой да ни ги защитава, и да ни пази границата... майко мила!", настоя Каракачанов.

Той обясни и че проблемът не е опасността да тръгнат хиляди бежанци към нас от Турция, тъй като кюрдите се насочват към Ирак и Сирия.

"Те няма как да влязат на турска територия и оттам да тръгнат към България. Голямата опасност е в друго - тези над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите. Ако бъдат освободени - или ще се омешат с някакви групи бежанци и ще тръгнат към Европа, което е проблем, или ще възобновят бойните дейстивя срещу сирийската държава. Тогава целият конфликт ще ескалира отначало и тогава става много неприятна ситуация", каза Каракачанов.

Той посочи и че армията има готовност да подпомага гранична полиция, но е нужна и подкрепата на обществото.

"Без подкерпата на обществото няма да стане, защото може да се наложи и употребата на по-твърди мерки. Не казвам огнестрелно оръжие, макар че ако някой употреби оръжие срещу полицията, армията, те са в правото си да отговорят. Но не мисля, че такива неща предстоят като проблем. Има много други средства, вижте в Барселона, спрямо собствените си гражадни испанската полиция използва сълзотворен газ, водни струи, това го имаме и ние. Такива средства ще използваме и към тези, които са тръгнали към България", каза още вицепремиерът.

От думите му стана ясно и че не трябва да се неглижира проблемът, ако мигрантите само минат през България, защото искат да стигнат до западните държави.

"Казват, че няма да останат в България и това е така. Но като имаме предвид, че всички други държави са затегнали границите, може да се окаже, че тези хора дори да искат да отидат на гости при Меркел, която ги покани преди години, няма да могат да стигнат. Няма нужда да разсъждаваме тези хора накъде ще минат през България. Вържи попа да е мирно селото. Пази си границата, пази си държавата, оттам нататък останалото ще се нареди", заключи Красимир Каракачанов.