Каракачанов: Партийната субсидия се дава за обществена дейност, не за да трупа лихва
Каракачанов: Партийната субсидия се дава за обществена дейност, не за да трупа лихва / снимка: Darikradio.bg
Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов
91726
Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов
  • Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов смята, че в рамките на настоящия парламент няма да бъде излъчено ново правителство. Това прогнозира той в "Годината" на Дарик.

"Според мен няма да има правителство, след като е явно, че настоящият премиер в оставка Бойко Борисов няма да е министър-председател на едно ново правителство", каза Каракачанов, като се позова на думи на финансовия министър в оставка Владислав Горанов. "Той е дисциплиниран министър. Той каза "Сигурен съм, че Борисов няма да бъде премиер, следователно и аз няма да бъда министър". Така че няма смисъл. Ако ще се носи отговорност, трябва да се носи отговорност. Ако няма да се носи отговорност, да приключваме тази година с нерешителността и да вървим на нови избори", каза Каракачанов.

Как ще се развие политическата ситуация, ще стане ясно преди Коледа, прогнозира Плевнелиев

По думите му несериозно звучи аргументът да се състави правителство, за да се удължи животът на настоящия парламент, така че да се промени изборното законодателство заради мажоритарния вот.

Обединените патриоти са против мажоритарни избори. Каракачанов коментира, че освен 2.5 млн. души, които подкрепят мажоритарна избирателна система, при 6.5 млн. души с право на глас, има и други 4 млн. души, които не са подкрепили въвеждането на тази система.

"Имаше такива като мен, които не гласуваха за този референдум. Защото аз не искам да участвам в подобни популистки игри. Това е чист популизъм. Да поставяш въпрос за мажоритарна избирателна система като панацея - че това ще реши проблемите в обществения живот и в икономиката, здравеопазването и какво ли не, това не е вярно, това е лъжа. Няма да ги реши", каза Каракачанов.

Според него германската избирателна система, която обединява елементи от мажоритарния и пропорционалния вот, е добра и за страната ни.

Райчев: Германската избирателна система е великолепен мерцедес

По отношение на въпроса в допитването за задължителното гласуване, лидерът на ВМРО посочи, че то вече е съществувало в закона, когато е произведен референдумът.

По въпроса за субсидиите на политическите партии съпредседателят на ПФ каза, че от неговата формация при гласуването на държавните бюджети за предходни години, са внасяли предложения за намаляване на субсидията наполовина. Патриотите искат субсидията за партиите да има и таван.

Бивш шеф на Сметната палата: Партиите да отчитат публично как харчат субсидиите си

По думите на Каракачанов идеята за нула лева партийна субсидия, която премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ лансира, също е несериозна. "Много е лесно да кажеш нула лева, след като девет години си прибирал милиони субсидии и имаш едни пари на сметка спестени", каза Каракачанов.

На въпроса дали за политическите партии трябва да важи правилото, което важи за всички останали институции - след като им останат пари в края на годината, тъй като не са им трябвали, за да развиват дейност, да ги връщат в бюджета, лидерът на ВМРО подкрепи подобна идея. Това са обществени пари, дадени за обществена дейност, а не за лихварство, отсече той.

Партийната субсидия остава 11 лв. и през 2017 г.

"Ние го бяхме предложили: намаляване на субсидията дотолкова, доколкото партиите да могат да функционират. И таван на субсидията", каза Каракачанов. Той посочи, че в миналия мандат ГЕРБ са вземали по 20 млн. лв. партийна субсидия на година, ВМРО, преди да бъдат в коалицията Патриотичен фронт, са вземали около 600 000 лева годишно. Затова според Каракачанов трябва да има таван - до три милиона или до два милиона лева годишно. а каквото партиите не похарчат, в края на годината да го връщат. Това според лидера на ВМРО е разумният дебат.

НИК на НФСБ се разграничава от изявленията на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, направени зад сградата на НС на 16.12.2016 г.около 16.00 ч., както и от интервюто му по радио Дарик на 17.12.2016 г. Това се посочва в позиция на Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България", разпространена от пресцентъра на НФСБ.

"В тях се изнася несъгласувана с ръководството но ПГ на Коалиция „Патриотичен Фронт" информация за водените на 16.12.2016 г. конфиденциални преговори между ПФ, Атака, ГЕРБ и РБ. Това е пореден опит на търсене на евтин медиен ефект, който подхранва партийния егоизъм, но руши коалиционните отношения! Същото се отнася и за позициите на ВМРО през последните дни, свързани с горивните картели и "Лукойл", които НФСБ не споделя и не приема!", се посочва още в позицията на НФСБ.