/ БГНЕС
Словесните престрелки между депутатите от "Атака" и военния министър се пренесоха и в кулоарите на парламента след изслушването
Няма масово продаване на имоти, собственост на Министерство на отбраната, твърденията на депутатите от „Атака“ са лъжа. Така отговори вицепремиерът Красимир Каракачанов на обвиненията от страна на довчерашните коалиционни партньори, които инициираха изслушването му в парламента.

Според тях има „фрапантни примери“ за продажба на имоти на цени, далеч под реалната им стойност, и продадени цели „острови и полуострови“.

По време на изслушването в парламента обаче Каракачанов бе категоричен – всички имоти са продадени на търг. Дори, откакто той оглавява министерството, броят на продадените имоти е намалял. В презентация пред депутатите Каракачанов отчете, че в последните 3 години са продадени само 16 имота, а за сравнение през 2009 г. - 192 имота.

БГНЕС

„Когато аз съм бил министър, няма свръх продажба на имоти. Напротив – продавани са най-малко имоти. Първото ви обвинение, което тиражирате в медиите, е лъжа. Не се продават острови, полуострови, архипелази и жълти павета. Може би си мислите за Крим и Чукотка. Политиката ми не е да продавам, а да съхранявам и е видно от фактите, които ви излагам“, отсече вицепремиерът.

Той лансира и идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещите. В страната имало около 3500 души, които нямали жилища, а министерството плащало част от наемите им.

Като пример той даде имот в столичния квартал „Обеля“, където, според него, може да се построят жилища и така ще се подобри социалният статус на военнослужещите.

Вицепремиерът Каракачанов посочи още, че някои от въпросните имоти с отпаднала необходимост не могат да се ползват, а за охраната им годишно се харчат милиони. Затова според него върху тях трябва да се строят жилища за военните или да се продадат, за да постъпят приходи в бюджета на министерството. В същото време обаче за някои от имотите не се явявал и един кандидат на търговете.

„Като вашите кумири Гьобелс и Сталин, искате когато една лъжа я повторите 100 пъти, да стане истина“, нападна Каракачанов депутатите от „Атака“.

БГНЕС

„Неуважаеми господине, от вашето изложение, объркано и изсмукано от пръстите стана ясно, че въобще не сте в час за какво задавате въпрос. Ако на вас след 15 години като депутат не ви е ясно какво е имот с отпаднала необходимост, значи българският данъкоплатец ви е плащал неоснователно“, отсъди по адрес на Десислав Чуколов.

Атакистът в отговор пък настоя да не се отговаря на въпросите на с „общи лакърдии“, защото не са седнали на кюфтета и да си пият водката. Той попита конкретно за 4 сделки с имоти в Куклен, Русе и Несебър, които според него са сключени на 5 пъти по-ниски цени.

Каракачанов обаче бе категоричен – всички сделки били направени след провеждането на търг, като за някои от тях се явявал само по 1 кандидат.

По време на изслушването лидерът на НФСБ Валери Симеонов защити Красимир Каракачанов. Той нарече твърденията на „Атака“ „клеветническа кампания“.

Той зададе въпрос на министъра дали представителите на „Атака“ в изпълнителната власт са се противопоставили на сделките с имоти на военното министерство. А Каракачанов отговори, че те не са възразили по нито един от случаите.

„Колко още помия може да изтърпите, без да заведете дело", попита още Симеонов.

„Не съм бил настроен да водя дела. Каквото и да правиш, Бог вижда. Аз бих добавил – Бог вижда, някой път прощава, но ВМРО не прощава“, заключи Каракачанов от парламентарната трибуна по адрес на "Атака".

Напрежението между доскорошните коалиционни партньори „Атака“ и ВМРО се пренесе и в кулоарите на парламента след изслушването на военния министър Каракачанов.

Десислав Чуколов отново повтори обвиненията си за продадените на безценица имоти на министерството пред медиите. В същото време и военният министър излезе от пленарната зала и се намеси: „Лъжеш“.

Последва нова порция словесни нападки, докато военният министър се опитваше да стигне до стаята на „Обединени патриоти“ в парламента.  Ела в стаята, де, подкани Каракачанов Десислав Чуколов.

Той пък от своя страна попита многократно вицепремиерът защо не му отговаря на въпросите.