/ БГНЕС
Цвета Караянчева определи мотивите на опозицията за оставката й като "събрани от девет кладенеца".

"Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват, като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплотени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси.

Те привидно се карат, потайно се извиняват, целуват се по мостовете. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин, уж всеки е за себе си. Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това", започна изказването си Караянчева.

Тя коментира един по един мотивите срещу нея, като изтъкна, че от левицата не са се възползвали от всички възможности на правилника да се разглеждат техните законопроекти. Същото се отнасяло и за въпросите към министър-председателя по време на парламентарния контрол.

„Адресират се до премиера, за да влязат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия. Задавайте въпроси, допустими по Конституция и правилник“, препоръча председателката на парламента.

Проверките по съвместимост или несъвместимост пък се правели от парламентарната комисия за конфликт на интереси, заяви тя по повод критиките на ДПС, че не е проверен сигнал за несъвместимост на член на ЦИК.

Караянчева коментира и записите за нея, появили се в някои медии, като подчерта, че и до днес не е доказана тяхната автентичност.

„Много тежко приех злорадството, прикрито или не, след онази публикация. Да, г-н Стойнев. Грозно е от устата на дама и от вашата уста. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство", каза емоционално тя.

Според нея тя не е обектът на атака от страна на опозицията, а управлението на страната.

"Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянечав, нито постът председател на Народното събрание, вашата цел е законно избраната коалиция. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари", заключи Караянчева.

Тя коментира и обвиненията на опозицията, че ограничава парламентарните екипи на медиите. По думите й на председателски съвет на 2 октомври е предложила достъпът на журналистите да е свободен из сградата, но на заседанието не е присъствал представител на БСП.

"Лично поканих Свиленски и Зарков, за да ги запозная с предолжението. Пратих официални писма до всички парламентарни групи с молба за отговор в срок. „Моля, ако имате възражения и нови предложения, свързани с места за достъп и условията на работа на представителите на медиите в НС, да ги изпратите писмено в срок до 8.30 на 7 октомври 2020 г. до началото на председателския съвет. До момента нямам отговор от групата на БСП. Това мълчаливо съгласие ли е, или мълчалив отказ? От залата сме за прозрачността, но тайно се надяваме да не се случи“, упрекна Караянчева социалистите.