/ НС
Председателят на парламента Цвета Караянчева пожела на членовете на новия Икономическия и социален съвет /ИСС/ с достойнство и упоритост да отстояват интересите на българските граждани. Пожелавам ви все по-леко и убедително да постигате толкова необходимите за обществото ни съгласия по най-важните икономически и социални въпроси за бъдещето. Следвайте своя основен принцип - съгласие и единство за доброто на България, заяви Караянчева по време на първата пленарна сесия на новия ИСС.

Еврокомисарите по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел, и по работни места и социални права - Никола Шмит, също участват в дистанционния форум. Сред гостите е и вицепремиерът Томислав Дончев.

Караянчева поздрави членовете на ИСС с избора за председател на гражданския парламент на България - Зорница Русинова, и за началото на първата пленарна сесия на новосформирания ИСС.

Пред вас стои нелеката задача да бъдете връзката между гражданското общество и държавната власт по въпросите на икономическото и социално развитие на страната ни, обърна се към членовете на ИСС председателят на парламента. Тя изтъкна, че ИСС вече 17 години успешно изпълнява консултативните си функции.

По думите й най-важното качество, което отличава ИСС от други институции, е неговият разностранен експертен потенциал и връзката с гражданите. 

"Затова позициите на ИСС по основни икономически и социални въпроси са изключително важни за дейността на законодателната власт. Връзката между гражданите и законодателната власт е същността на демократичния процес и вие сте основна част от него", каза председателят на парламента. Тя подчерта, че по тази причина позициите, които ИСС изразява и отстоява, са сред най-верните ориентири на народните представители. Затова според нея е важно членовете на ИСС да изпълнят дълга си към обществото като постигат съгласие по позициите на съвета и да се водят от принципите на солидарност и равнопоставеност, и да поставят цели, които допринасят за благосъстоянието на хората.

Председателят на НС изрази увереност, че бъдещата дейност на ИСС ще бъде още по-ясно публично изразена и ще даде нов тласък в справедливото и успешно управление на страната ни.

Караянчева пожела на новия председател на ИСС умело и успешно да ръководи институцията, която има своята отчетлива роля в европейския път на страната ни.
БТА