/ БГНЕС
Работата по АМ „Хемус“ никога не е спирала, подчера регионалният министър
"Както неведнъж съм го заявявал – инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни. Това не е квалификация, а юридически анализ, включително на правната дирекция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Инхаус процедурите са или нищожни, или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Оттам е спорният правен ефект дали са унищожаеми или са били нищожни от самото начало" Това отговори регионалният министър Гроздан Караджов на блицконтрол в отговор на депутатски въпрос за строителството на "Хемус".

Ексшефката на „Автомагистрали”: Не съм феята на инхауса, не съм раздавала пари

"Въпреки че липсата на каквато и да е техническа възможност над 80% от реалните строително-монтажни работи, по тази начин се е заобиколил Закона за обществените поръчки, а щом е заобиколен, това правно действие също е незаконно", посочи той.

"Работата по АМ „Хемус“ никога не е спирала. Реално през миналата година се е извършвано строителство, макар и по тези нищожни или унищожаеми договори, въпреки това те имат правен ефект и този правен ефект трябва да се изпълнява. Тук се поражда задължението на АПИ да плати на „Автомагистрали“ за свършената работа. По сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за инхаус поръчка е извършена работа през изминалата година, заради което на 22 декември на АПИ е разплатила актуваните и реално извършени строителни работи на магистрала", уточни регионалният министър.

От думите на Караджов се разбра, че държавата ще изгуби 15% неустойки, ако не се изпълнят тези договори. Клаузите са в полза на изпълнителите - 30% аванси и 15% неустойки, уточни той.