В частност това е фирмата "Автомагистрали - Черно море" АД, която на няколко пъти излезе на протест заради неразплатени средства
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че днес е постъпил в Народното събрание, с подписите на депутати от управляващата коалиция, проект на решение на НС, с което се дава възможност на Агенция "Пътна инфраструктура" да разплати частично суми по договорите за текущ ремонт и поддържка (ТРП) за изтеклата година, които се претендират от страна на изпълнителите. В частност това е и "Автомагистрали - Черно море" ЕАД, Шумен. Министърът каза това след среща с ръководството на фирмата. Поводът за срещата са неразплатени от държавата средства за ремонта на автомагистрала "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, пряко подчинено на министъра. Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя - "Автомагистрали" ЕАД, чрез Агенция "Пътна инфраструктура", към дружеството е  27 644 902 лв. с ДДС.

Няма да има протест на работниците от „Автомагистрали-Черно море“, срещат се с министър Караджов

Министърът уточни, че с решението се дава възможност на пътната агенция да завърши вече започнатите дейности по ремонт на много пътища и обекти в страната, които са в недовършено състояние и не могат за летния сезон да останат в този вид. Освен това, се дава възможност АПИ да продължи да възлага по договорите за текущ ремонт и поддържка до избора на нов изпълнител новите процедури по Закона за обществените поръчки, които Агенцията предстои да обяви.

В отговор на журналистически въпрос за претендираните от "Автомагистрали - Черно море" суми, министърът каза, че ако решението мине в предложения вид, за което изрази надежда, че ще се случи, ще се разплати веднага 50 на сто от сумата, а останалата част - след като комисията, която се занимава с ревизия на всички ТРП договори, излезе с междинен доклад. "Ако "Автомагистрали-Черно море" е в този доклад, ще се разплати и остатъкът, за който комисията ни посъветва", допълни той. 

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев съобщи, че решението скоро ще бъде входирано в НС. Искаме да сменим една практика, в която с еднолични решения на МС ставаше разплащане на послушните и удобни фирми, затова това решение ще мине през Народното събрание, като НС ще даде мандат на Министерския съвет в различни хипотези да взима решения, а в други - Агенция "Пътна инфраструктура", каза Ананиев. Имаме още много казуси, които трябва да изчистим, като "Хемус" и други, но се работи денонощно, за да може да се върне държавата в нормален ритъм на работа, допълни той.

От името на КНСБ в дружеството Петя Стоянова каза, че ще запознае синдикалните членове с това решение и те ще решат как ще продължат синдикалните действия. Дали ще има нови протести, под каква форма, ще продължим с усилията до получаване на пълната сума. Основната ни цел е запазване на работните места, каза Стоянова, като добави, че в дружеството работят между 750 до 1000 човека персонал, 80 на сто от тях са синдикални членове.

Изпълнителният директор на "Автомагистрали - Черно море" Ярослав Димов изрази надежда този казус да бъде разрешен в най-кратки срокове.