Движението осъди вандализма срещу централата на партията и поругаването на герба и знамето
Нереалиризирани политици или кандидатполитици се опитват да използват ДПС като трамплин за властови амбиции, а до вчера бяха партньори и клакьори на ГЕРБ, констатира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в изявление по повод вандализма на протеста спрямо централата на партията и поругаването на националните символи - знамето и герба.

Десетки декларации са затрупали централата на ДПС веднага, след като организаторите на протеста срещу правителството решиха, че могат да го насочат срещу опозиционната ДПС, разкри той. И обяви, че вълната на възмущение на структурите и на европейските либерали са провокирали движението да направи днешната декларация след заседание на ЦОБ и ПГ на ДПС.

"Трудно е да се приеме за нормална ситуация, при която протестиращите, в името на законността, си позволяват да поругават национални символи като герба и трибагреника. Тези процеси показват липса на перспектива и идеи у организаторите на протеста", заключи Мустафа Карадайъ.

"Нереалиризирани политици или кандидатполитици се опитват да използват ДПС като трамплин за властовите си амбиции. С анти ДПС постановки идват на власт, с анти ДПС кампания се задържат на власт и си тръгват от властта, и с анти ДПС риторика се опиват да станат център на медийния интерес", констатира Карадайъ по адрес на вдъхновителите и организаторите на акцията.

Нашите структури остро осъждат този вандализъм, който няма място в България по време на мирен протест.

"ДПС предупреди преди 11 г. - най-лошото е мутризацията на политиката. От 4 г. ДПС последователно иска оставката на това правителство. Организаторите на протеста, които довчера бяха партньори и клакьори на ГЕРБ, днес се сетиха - протест пред ДПС", продължи той.

Попитан дали от ДПС ще призоват Румен Радев да свика КСНС, за да обсъдят въпроса на държавническо ниво, Карадайъ отговори: „Изходът от политическата криза изисква диалог. За да се получи този диалог, ние сме предложили нашите искания и те, към днешна дата, все още са актуални“.

Карадайъ даде и своя прочит на частичния кметски вот. „Четохме заглавия по медиите кой, как, кого разбил и разгромил. Тази седмица имаше първи тур на частични избори на 24 места. Резултатът е следният: На първи тур ГЕРБ има 9 спечелени избора, ДПС има 7 спечелени избора, БСП има 3, БЗНС – 1, „Да, България“ – 1, един инициативен комитет има два втори тура. Справка – ЦИК. ДПС, на тези избори, имаше кандидати във всички 24 избора, при 7 спечелени на първи тур, т.е. 70% от участието на ДПС.

Ако ползваме терминологията на други политически сили, можем да кажем, че ДПС разгроми, разби БСП и ГЕРБ, както и всички останали в 7 от изборите. Но ние няма да ползваме тази терминология“, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС разкритикува премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за посещението му в айтоското село Карагеоргиево в деня за размисъл, който бил придружен от кмета на общината и бургаския градоначалник.

"Утре да ги бием, беше призивът, но за съжаление - ние го видяхме в буквалния смисъл", посочи лидерът на ДПС.