Капитан от БМФ изчезнал безследно
Капитан от БМФ изчезнал безследно / netinfo
Капитанът на кораб “Сакар” Димитър Стоянов Колев е изчезнал в Атлантическия океан. Инцидентът е станал около бреговете на африканската островна държава Кабо Верде.

След изтичане на 48 часа по информация на генералния директор на Параходство „Българско морско флот” капитан Христо Донев, спасителните мероприятия са прекратени. За съжаление търсенето е безрезултатно.

Пред Дарик капитан Христо Донев заяви: “Това беше един от най-добрите и съвестни капитани на работа при нас. Още съм потресен от случилото се. Той имаше навика да става по-рано и към 6 ч да наобикаля кораба, което е много добре за един капитан. Затова и спасителната операция е била насочена предимно в периметъра, където се е движил корабът към този час.”

Лошото време и вълнение от 6, 7 бала допълнително са възпрепятствали издирвателните действия. След доклад от катери, хеликоптер и самолет при изтичане на 48 часа от началото на спасителната операция от координационния център Лас Палмас са преустановили акцията по издирването на капитан Колев. Липсата на капитана е установена в сряда вечерта, когато корабът акостира в Кабо Верде.

След подадена от старшия помощник команда “човек зад борда” и в изпълнение на рутинна процедура при подобни случаи, 21-хилядният кораб е тръгнал в обратна посока по курса си през океана.

В момента корабът “Сакар” е на път към Средиземно море, а след това ще тръгне по курс за Черно море.

Други новини от Варна