Кандидатурата на отец Саръев била неприемлива за БСП
Кандидатурата на отец Саръев била неприемлива за БСП / снимка: BGNES

Вероятно до септември няма да има окончателно решение как левицата ще участва на местните избори в Кърджали. Това прогнозира секретарят на БСП Антон Кутев след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Партията обяви, че подкрепя за следващ мандат няколко градоначалника, сред които кметовете на Пазарджик, Търговище и Разград.

Сред подкрепените на БСП градоначалници са кметовете на Пазарджик – Иван Евстатиев, на Търговище – Красимир Мирев, на Разград – Денчо Бояджиев. И още сегашния кмет на Ловеч – Минчо Казанджиев, на Севлиево – Йордан Стойков и на Попово – Людмил Веселинов.

По повод изборите в Кърджали и преговорите за обща кандидатура Антон Кутев коментира, че е изненадан от изявленията на отец Боян Саръев, който едновременно говорел за обща кандидатура, едновременно казвал, че тя трябвало да бъде без комунистите. „Или ще има обща кандидатура, или няма да има – ако ще се стремим към някакво общо послание, трябва да направим съответната доза компромиси и общи гледни точки”, заяви Кутев. Той добави, че за съжаление тези неща не били видни в кандидатурата на отец Саръев. „Надявам се Саръев да преразгледа позицията си, защото досегашната кандидатура във вида, в който е, е напълно неприемлива”, каза още Кутев.

Междувременно зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова, която е и член на ръководството на БСП, потвърди, че са започнали проверки на зърнопроизводителите за това дали се предлага зърно без съответните документи – заради появилите се обвинения, че се търгува със произведеното в повече и укрито зърно.

Преди повече от седмица Дарик радио първо съобщи, че лично премиерът Сергей Станишев е поискал от Националната агенция по приходите доклад за състоянието на търговията по веригата зърно-брашно-хляб с набелязани мерки как сивият сектор да бъде изваден на светло. Заместник-министърът на земеделието прогнозира, че през следващите една-две седмици ценовите равнища по веригата зърно-брашно-хляб ще се успокоят и през август ще бъдем свидетели на един стабилен пазар.

По повод исканията на Съюза на птицевъдите Светла Бъчварова съобщи, че земеделското министерство е поставило пред Европейската комисия въпроса за безмитен внос на царевица от трети страни. Страната ни води преговори за внос с Украйна и Сърбия. Бъчварова подчерта обаче, че царевица има, за разлика от положението с пшеницата, чиято цена се увеличавала в цяла Европа.