Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев / БГНЕС
Учениците ще могат да кандидатстват във висши учебни заведения в дадено професионално направление дори и когато са учили в профилирана гимназия с друг профил, съобщиха от Министерството на образованието.
 
Уточнението идва след запитвания от родители, чиито тревоги са свързани с това, че ако децата им са учили в профилирана гимназия в друго направление, в дипломата си за средно образование те няма да имат оценка по съответния предмет, а тя се взима като балобразуваща при кандидатстването.

В 16 професионални направления тази година няма да има прием
 
От МОН уточниха, че в тези случаи ще се взима оценката по съответния предмет от удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Той включва 8, 9 и 10 клас и тя ще е средната аритметична за тези три години.
 
Например, ако един ученик е избрал гимназия с математически профил, но е решил да учи история във ВУЗ, тогава, независимо, че историята не е била изучаван от него профилиращ предмет, той ще може да кандидатства, като за балообразуваща ще се вземе оценката му по история от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.