Камен Ситнилски към прокурорите: Защитете себе си!
Камен Ситнилски към прокурорите: Защитете себе си! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Членът на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, който е под угрозата от отстраняване от Съвета, призова чрез писмо да бъдат разсеяни съмненията около неговия избор. Писмото е адресирано до прокурорите, участвали в процедурата по определяне на членове на ВСС.

Ситнилски беше замесен в СРС скандал, след като разговори между него и други високопоставени прокурори бяха разпространени в публичното пространство. Появиха се съмнения за манипулации при изборите на членове на ВСС, а етичната комисия на органа прецени, че ще иска наказание за Ситнилски и е възможно той да бъде уволнен.

В писмото си той моли прокурорите да докажат, че изборите са се провели по свободен и прозрачен начин и по този начин да защитят неговата репутация.

„Защитете себе си! Кажете на хората, че вие проведохте през 2012 г. най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните избори за членове на ВСС от прокурорската квота”, пише Ситнилски до колегите си.

Ето пълния текст на обръщението на Камен Ситнилски:

За пръв път се обръщам към вас по този начин и по такъв повод. А поводът е недостойната клеветническа кампания през последните седмици, насочена предимно срещу мен. Но тя засяга сериозно и вас. Нещо повече. Това е основната й цел - да се „покаже”, че българските прокурори са слабохарактерни, лесно внушаеми податливи на манипулиране и т.н. Не се обръщам към вас, за да ме защитите. Аз мога и ще го направя сам. Имам нужната воля и възможности. Повечето от вас ме познават добре от 40-годишната ми работа. Защитете себе си! Кажете на хората, че вие проведохте през 2012 г. най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните избори за членове на ВСС от прокурорската квота.

Волята си изразихте чрез доброволно избран и демократично реализиран вот.
Изборите ви се следяха внимателно от гражданите, органите на НПО в България и Европа и никой нямаше възражения срещу тях.

Кажете и докажете това!

Защитете категорично професионалното си и човешко достойнство! Направете го вие! Друг едва ли ще го направи, в което може би отдавна сте се убедили.
Изразете своята честна, ясна и твърда позиция по случая! По какъвто и да е начин - чрез Интернет, медии и т.н.

На следващо място, изразете и отрицателното си професионално отношение и човешка тревога от зачестилите случаи на „излизане на пазара” на данни от CPCJ. Утре те може да са насочени тенденциозно срещу някои от вас.

Колеги,

С това кратко обръщение сигурно не успях да кажа всичко. Но вие сте подготвени, мислещи прокурори и за неизказаното ще се досетите сами.

Благодаря, че дълги години работихме заедно. Горд съм, че съм бил прокурор! Горд съм, че съм работил честно и съобразно законите на страната.

Камен Ситнилски - член на ВСС