Камелия Бончева е свободна
Камелия Бончева е свободна / netinfo

Около 4.00 часа тази сутрин в района на столичния квартал „Казичене“ полицейски патрул е открил Камелия Бончева, съпруга на бившия президент на „Литекс“ Ангел Бончев. Това потвърди за Дарик директорът на пресцентъра на МВР Диана Янкулова. Тя е в добро здраве, съобщава лаконично полицията.

Пред Дарик радио началникът на Военно-медицинска академия Стоян Тонев отрече Бончева да е настанена в болничното заведение за прегледи и изследвания.

По непотвърдена информация имало е два опита за контакт на похитителите с Ангел Бончев през изминалите 20 дни след отвличането на жена му, но преговорите са се провалили. В последните часове събитията около драмата с отвличанията в семейство Бончеви се разви бързо.

Най-важното е, че жена ми е жива и здрава. Това е първото, което бившият президент на ПФК „Литекс” Ангел Бончев заяви след освобождаването на съпругата му от похитителите. Пред БНТ Ангел Бончев пожела да не им досаждат повече по случая. „В крайна сметка, по начина, по който ги правите нещата, ме тормозите. Няма какво да ви кажа. Най-важното е, че жена ми е свободна, а оттам-нататък нещата си остават при нас, в нашето семейство. Няма защо да занимаваме”. На въпрос защо се случи всичко това, Бончев отговаря: „Това е за пари. За какво друго да е?”. Запитан защо Гриша Ганчев го е изоставил, той отвърна: „Това са неща, за които него трябва да го питате, а не мен”.

Снощи - 19 дни след отвличането на съпругата си Камелия, Ангел Бончев се появи внезапно по БТВ. От изявлението, което той направи, четейки предварително написан текст, стана ясно, че той няма новини от отвлечената си съпруга. Според изявлението му, събраните от негови приятели 157 хиляди евро, като откуп за съпруга му, Бончев дарява за благотворителност. С този жест бившият президент на „Литекс” заявява, че иска да направи добро, което се надява да му се върне.

Бончев казва: „Знаете какво се случи с моето семейство. След като бях пуснат, много хора, на които разчитах, се отдръпнаха от мен. Гриша Ганчев, собственикът на „Литекс Комерс”, ме отстрани от фирмата. От приятели успях да събера 157 хиляди евро за откупа на съпругата ми. От 19 дни нямам вест от нея. Тези пари ги дарявам за лечение и рехабилитация на болните от рак на гърдата. В момента ги давам на фондация „Утре за всеки”. Моля се на Господ да помогне на семейството ми”, казва още Ангел Бончев.

На записа се вижда как председателят на фондацията Марин Хаджийски връчва на Бончев договор за направеното дарение и му благодари от името на всички, засегнати от рака на млечната жлеза.

Полицията е знаела за предстоящото предаване на 157 хиляди евро от бившия президент на „Литекс” на фондация „Утре за всеки”. Това научи Дарик от добре осведомени полицейски източници. Според неофициална информация, изявлението на Бончев е било консултирано с хора, близки до разследването както и с психолози от Института по психология – МВР.

Според непотвърдена информация едно от условията на похитителите към Бончев е било парите да бъдат предадени за благотворителност, но за момента не е ясно дали името на фондацията „Утре за всеки” е било посочено или президентът на „Литекс” я е избрал произволно.

Ето какво каза в интервю за Дарик радио Нина Хаджийска от фондация „Утре за всеки” във връзка с новината, че Камелия Бончева е открита тази сутрин жива и здрава:

"Г-н Бончев го познаваме само от телевизиите, чрез медиите и БТВ. Той е видял силата на кампанията, видял е колко струва един човешки живот и чрез медиите се свърза с нас. Това мен също ме изненада. Част от екипа получи дарението. Искрено се надявам това, с което сме тръгнали, виждам, че и други хора го правят – когато дадеш добро, ще получиш добро – това е стара източна философия „Хвърли назад и ще получиш напред”.

Ангел Бончев беше отвлечен пред дома си около 01.00 часа след полунощ в столичния квартал "Дървеница" на 21 срещу 22 май.

50 дни по-късно той бе открит жив. Похитителите му го захвърлиха в нощта на 10 срещу 11 юли в столичния квартал „Княжево”.

Съпругата на похитения Ангел Бончев - Камелия беше отвлечена при предаването на парите за освобождаването на съпруга си.

Към момента версията за отвличането и връщането на семейството са неуредни финансови икономически интереси, това съобщиха пред Дарик хора в МВР, близки до случая.

Любопитна подробност е, че във вечерта, в която беше отвлечен Ангел Бончев, той и съпругата му са гледали финала на Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Челси точно в района на „Казичане”.