Решението за датата на изборите би следвало да се вземе след консултации с всички парламентарни и евентуално извънпарламентарни сили. Това заяви в ефира на NOVA членът на Националния съвет на БСП Калоян Паргов.

Според него от гледната точка на опозицията по-скорошна дата би сложила край на сегашното управление. Водещи при взимането на решение трябвало обаче да бъдат животът и здравето на хората, които ще участват в гласуването.

„БСП вече излезе с позиция, в която заявява, че президентът по Конституция има това право. Датата е важно да е съобразена с епидемиологичната обстановка. Всички, които ще се състезават за доверието на избирателите, и отговорните институции ще трябва да организират процеса по начин, който да не застрашава здравето”, добави той. 

Паргов коментира и противоепидемичните мерки в страната.

„Черната статистика е доста притеснителна и стряскаща за всички. Считам, че има пропиляно време. Можеше лятото да се използва пълноценно за подготовка на различни сценарии и реакция на втората вълна”, смята той.

Според него всякакво разхлабване на мерките, особено с яслите и детските градини би било необмислена стъпка.

„Един от причинителите на заразяване при възрастните хора са техните внуци, които взимат или водят на градина. Близки до нас съпартийци са в болница и причината е точно тази”, сподели Паргов.

Той посочи, че като опозиция в Столичния общински съвет БСП е вносител на около 20 мерки - 15, от които залегнали в общия план на Столична община.

„Ако всичко беше предвидено по-рано, частичният локдаун можеше да се въведе навреме, за да не се стига до тази черна статистика. Това трябва да бъде балансирано с икономическите последствия”, заключи той. 
nova.bg