Калин Рогачев ще участва във форум на ООН в САЩ
Калин Рогачев ще участва във форум на ООН в САЩ / снимка: BGNES

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев ще представи доклад на Деветата конференция на ООН по стандартизация на географските имена.

Форумът ще се проведе в Ню Йорк и ще продължи до 30 август.

Докладът отразява дейността на България по стандартизацията на географските имена за периода 2003 – 2007 година. Заместник-министър Рогачев е председател на Съвета по стандартизация на географските имена в България, създаден към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Конференцията в Ню Йорк се провежда веднъж на пет години. За страната ни определящи са задачите, свързани с усъвършенстване на националната стандартизация на географските имена и развитието на законодателната база.

Акцентите в доклада на заместник-министър Рогачев са поставени върху латинизацията на българските географски имена и върху предстоящото създаване на Национален регистър на географските наименования в България. В регистъра ще се включат не само актуализираните имена, транслитерацията им на латиница, но и информация за стари имена на населеното място, история на района, географска информация.