Калфин: Смъртното наказание в Либия все още не е отменено
Калфин: Смъртното наказание в Либия все още не е отменено / netinfo

Смъртното наказание в Либия все още не е отменено и едва след неговата отмяна можем да бъдем спокойни. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин в коментар на изявленията на президента на Фондация „Кадафи” Сейф Ал Ислам по повод смъртните присъди на петте български медицински сестри в Триполи.

Според министър Калфин предстоящите разпити на медицинските сестри, обвинени в клевета, ще се отразят много тежко на психическото им състояние.

Министър Калфин каза, че когато миналата година се е срещнал със сина на либийския лидер Муамар Кадафи е получил подобни сигнали на добронамереност.

Калфин заяви, че по-строгият режим на свиждане в затвора, където са задържани българките, се дължи на произнесените на 19 декември 2006 година повторни смъртни присъди.

На въпрос за обвързването на случая на сестрите и съдбата на осъдения за атентата над Локърби либиец, министърът посочи, че, според него, подобна връзка е абсурдна, след като българската страна знае, че медиците са невинни, а либиецът е осъден за терористичен акт.