Калфин се срещна с Таро Асо
Калфин се срещна с Таро Асо / netinfo

Министърът на външните работи Ивайло Калфин се срещна със своя японски колега Таро Асо. Това от информационната дирекция на българското външно министерство.

За мен е голяма чест да ви посрещна в България като домакин, 24 години след последното посещение на японски външен министър в България, заяви министър Калфин в началото на официалната среща в Министерство на външните работи.

По време на разговорите министър Калфин е дал висока оценка на съществуващите политически, дипломатически и икономически отношения между Япония и България. Същевременно той е посочил, че в областта на икономиката, търговията и енергетиката съществуват още много неизползвани резерви и потенциал пред двете страни.

Вицепремиерът и външен министър е уверил своя гост, че след влизането на България в Европейския съюз Япония ще има още един приятел в нейно лице, който ще работи за укрепване и на стратегическото партньорство между Токио и ЕС, се казва още в съобщението.

Японският външен министър е бил запознат с основните приоритети и аспекти на българската външна политика и параметри на икономическо развитие през последните години.

Изразена е била увереност, че инвестиционният климат в нашата страна и бързо развиващата се икономика ще бъдат предпоставка за засилени японски инвестиции в България.

Министър Калфин специално е благодарил на своя колега Таро Асо за финансово-икономическата помощ, която нашата страна получава от Япония по различни проекти през последните 17 години, възлизаща на близо 840 млн. евро. Едни от най-символните обекти в България са построени с японска помощ, подчерта той, посочвайки за пример метрото в София, Бургаското пристанище, електроцентралата в Марица-Изток и не на последно място и новата японска многопрофилна болница в София.

Специална благодарност е била изразена и за подкрепата на Япония в областта на българското историческо наследство и културни институции.

Двамата министри са обменили мнения около перспективите за взаимно сътрудничество в редица области и региони като Югоизточна Европа, Черноморския регион и Азия.

Външният министър на Япония Таро Асо е поздравил България с членството в Европейския съюз, отбелязвайки, че то ще създаде нови измерения на двустранно и многостранно сътрудничество. Той е запознал министър Калфин с основната философия и "ос" на новата японска политическа инициатива за Централна Азия и

Източна Европа, наречена "дъга на просперитет и демокрация", пречупена през традиционните за страната ценности и начин на живот.

Министър Асо е отправил официална покана към българския външен министър да посети Япония през следващата година. Отправена е и покана за българско участие през март в икономически семинар в Токио, посветен на японските инвестиции вЮгоизточна Европа.