Калфин се среща с Умберто Раниери
Калфин се среща с Умберто Раниери / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще приеме Умберто Раниери, председател на Комисията по външни и европейски въпроси на Камарата на депутатите на Парламента на Италианската република.

По време на срещата ще бъдат разгледани актуални въпроси на двустранните българо-италиански отношения, които през последните години се развиват динамично във всички сфери. Ще бъде отделено внимание и на въпросите, свързани с подготовката на България за пълноправно членство в Европейския съюз от 1 януари 2007 година. Италия бе първата страна-основателка на Съюза, която ратифицира Договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Срещата ще даде възможност да бъдат обсъдени и други актуални международни и регионални въпроси от взаимен интерес, между които европейската перспектива на Западните Балкани. Умберто Раниери е на посещение в България по покана на министър Калфин и на Соломон Паси, председател на Комисията по външна политика на Народното събрание. Поводът за визитата му е участие в международния семинар “Бъдещето на Балканите – от стабилност към евроинтеграция”. Форумът ще се проведе на утре /1 юли т.г./ в резиденция “Бояна”.