Калфин: Критиката на ЕС е уместна
Калфин: Критиката на ЕС е уместна / снимка: Sofia Photo Agency

Докладът на Европейската комисия към България е критичен, той не е похвален. Критиката на ЕС е уместна и ние я взимаме много сериозно. Това каза в предаването „Денят” на Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Опозицията омаскари българската държава, каза Калфин, коментирайки ефекта от докладите на ЕК: „Достатъчно е да се погледнат изказвания на представители на ГЕРБ и на „Атака” в ЕП, изключително остри, насочени срещу страната ни. Не са ми известни други депутати, които да говорят така срещу собствената си страна пред Европарламента. Голяма част от тях са клевети, но очевидно, че част от българската опозиция е решила по този начин да трупа дивиденти. Мисля, че моралните и материални щети бяха нанесени на страната ни до голяма степен през последните две-три седмици и това стана с много активното участие на опозицията, която сега се оплаква”.

На въпрос дали България прави стъпка назад в сравнение с постиженията си, констатирани в предишния доклад на ЕК, Калфин отговори: „Не. По всички от шестте критерия, които се наблюдават, се отбелязва напредък. По някои от тях, разбира се, напредъкът би трябвало да е доста по-значителен”.

Цялото интервю с Ивайло Калфин четете тук.