Калфин даде висока оценка за работата на заместника си Чаушев
Калфин даде висока оценка за работата на заместника си Чаушев / снимка: Sofia Photo Agency
Отношенията ни със Сърбия през последните две години може би бяха най-добрите от цялата история на отношенията ни досега. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването „Седмицата” на Дарик радио. По думите му е очевидно, че след решението на България да признае независимостта на Косово, надали двете страни ще могат да продължат отношенията си по същия начин. България ще направи необходимото въпросът за Косово да бъде изведен извън скоби и възможно най-бързо връзките между двете страни да се завърнат в обичайното си русло, посочи Калфин.

„Каквото и действие да предприеме Сърбия в посока към самоизолация, то наказва повече Сърбия отколкото България. Тогава, когато се излезе извън законното и извън нормалното, България има инструменти да защити своите граждани. Снощи говорих с нашия посланик в Белград. До този момент в консулските служби и в посолството не е постъпил нито един сигнал от българин, че някоя сръбска институция си е надвишавала правомощията”, коментира Калфин.

В понеделник има два големи митинга в Белград. И двата са по повод бомбардировките на НАТО, организирани са от различни организатори:  „Надявам се сръбските власи да са си взели поука от това, което се случи на предишния подобен митинг. Поискали сме официално чрез посолството, казахме и го на посланик Вучетич преди той да тръгне, че очакваме сръбските власти да гарантират функционирането на дипломатическата мисия".

Членството на Македония в НАТО е стратегически важно за региона и отговоря на българския интерес, коментира още в предаването Калфин: „Не само се намаляват, а се увеличават българските възможности за влияние върху Македония. След взимането на решение, има преговори, след това има ратификация на членството в НАТО. Този процес отнема около една година. След това има получаване на дата за преговори в Европейския съюз, има глави, по които се обсъжда. Добросъседските отношения с изключително важни за България и ще използваме всички възможности действително да ги получим. Както в България няма агресия към Македония, по същия начин очакваме и от Македония да се държат”.

Министър Ивайло Калфин даде висока оценка за работата на своя заместник Феим Чаушев. Той не се ангажира с конкретни срокове за разрешаването на казуса с двете имена на Чаушев и посочи, че може да коментира преди всичко професионалното равнище на работата му като заместник-министър.

„По отношение на декларациите, които попълва г-н Чаушев за участие в борове, за собственост на фирми, за доходи, които получава – това си е лична отговорност на всеки. Вчера имахме разговор с него, очаквам да представи много ясно пред обществеността всички факти, данни, аргументи за това дали е прав или не е. Темата ще приключи основно, когато приключи дискусията в ДПС, чийто представител е Чаушев в Министерството на външните работи, и когато приключат проверките, най-малкото които премиерът е поръчал, за да се види къде има извършени нарушения", коментира още Калфин.