Кал вместо вода потече от чешмите в кубратското село Юпер. Поройният дъжд, който се е излял в неделя вечерта, най-вероятно е замърсил водохранилището на селото, а от там и водопроводната система. От ВиК в Разград ще почистят водопреносната мрежа, но въпреки това водата в Юпер няма да е годна за пиене поне няколко дни, съобщава NOVA.

Стефан Илиев бил удивен да види калната вода в банята си в неделя вечерта. В подобна ситуация се оказали стотици жители на Юпер. Според кмета на селото, силният дъжд е единствената причина за замърсяването на водата.

Хванаха 47-годишна жена да краде вода в кубратско село

 „За мен калната вода е вследствие на големия валеж. За много кратко време, в порядъка на 5-6 минути, паднаха между 40 и 50 литра на кв. метър. Селото ни е хълмисто, водата тръгне ли надолу, няма спиране, а и каптажите са в ниските точки на селото, навсякъде са така”, обясни Петър Петров.

Екипи на ВиК започнали ремонта още от сутринта, a докато проучвали проблема, се натъкнали на още една авария. Това забавило работата им.

Къща в Юпер горя

„В момента източваме водоема, междувременно отстраняваме и друга, вторична авария. Ще промием, ще дезинфекцираме водоема”, обясни Александър Атанасов от Водоснабдяване "Дунав".

От кметството предупреждават, че следващите дни водата няма да става за пиене. А до тогава хората се запасяват с минерална вода от местния магазин и се надяват поне тя да стигне за нуждите на всички. Жителите на Юпер ще са сигурни в качеството на питейната вода, само след като от РЗИ вземат проби и установят, че е чиста.
NOVA