/ iStock/Getty Images
Днес ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлуе по-хладен въздух. От запад валежите ще спират, а облачността ще намалява. В Източна България преди обяд все още ще вали, в отделни райони - с гръмотевици и условия за градушки, но след обяд и там облачността ще намалее. Максималните температури ще бъдат от 18°С - 19°С по високите полета в Западна България до 26°С - в югоизточните райони, в София - около 18°С, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

За 2 октомври е обявен жълт и оранжев код за валежи, гръмотевични бури и силен вятър в цялата страна. Оранжевият код е в сила за област Сливен, където ще има условия за локални временно интензивни валежи гръмотевични бури и градушки. Количествата ще са до 25 mm. През деня ще духа силен север-северозападен вятър с пориви до 28-30 m/s. За всички останали области е в сила жълт код за силен вятър, а на места придружен с валежи и гръмотевични бури.

карта на опасните явления
НИМХ

Над Черноморието преди обяд ще бъде облачно с валежи. След обяд обяд облачността ще намалее до слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22°С и 24°С. Температурата на морската вода е между 16°С и 20°С. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.  
  
В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Още преди обяд валежи ще спрат, а облачността ще намалее, най-късно - в масивите от Източна България. Максимална температура на височина 1200 метра - около 15°С, на 2000 метра - около 7°С.

В понеделник и вторник ще има променлива, често значителна облачност. Ще има и валежи, на повече места през първия ден - в Западна и Южна България. Северозападният вятър ще отслабне до умерен. Температурите ще се понижат още и във вторник минималните ще са между 8°С и 13°С, а максималните - между 15°С и 20°С. 
НИМХ, БТА