/ iStock/Getty Images
Днес облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове и на места в Западна и в Централна България ще превали, в отделни райони - и ще прегърми. През деня ще продължи да духа предимно умерен югозападен вятър.

Жълт предупредителен код за силен вятър остава в сила, но вече на по-малко места в страната. Той е обявен за: Монтана, Враца, София, Кюстендил, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. 

НИМХ

Привечер ще започне да отслабва, ще се ориентира от запад и с него ще прониква студен въздух. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 17 и 22 градуса, в София - около 17 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието облачността ще е променлива, на отделни места - със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен, в южните райони - временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 15 и 21 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, преди обяд на север от н. Калиакра - до 4 бала.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд - често значителна и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, в отделни райони - с гръмотевици. Над около 2000 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части - и временно силен запад-югозападен вятър, и с него след обяд температурите бързо ще се понижават. Максималната на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса.

През нощта срещу неделя и в неделя с временно силен вятър от запад-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижат. Остава повишена вероятност за валежи от дъжд, в планините - от сняг, но със застудяването и в районите до около 600-800 метра е възможно да превали сняг.

В понеделник ветровито ще бъде покрай Дунав, в останалата част от страната вятърът ще отслабне, ще бъде от запад. Валежите временно ще спрат, облачността ще се разкъса до слънчево, сутрешните температури в много райони ще са около нулата. След обяд от запад отново ще се появи висока и средна облачност, която над Югозападна България ще се увеличи и до вечерта там ще превали дъжд, в планините там над около 1200 метра - сняг.
НИМХ, БТА