/ ThinkStock/Getty Images
Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно над Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.
 
По Черноморието преди обяд ще има по-значителна облачност и на места ще превали слабо. По-късно през деня облачността ще намалее и ще се установи предимно слънчево време. Ще духа бриз. Максималните температури ще са от 25 до 27 градуса. Температурата на морската вода ще е 24-26 градуса. Вълнението на морето ще е 1 бал.
 
Над планините ще е предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове, когато на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа предимно умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 25 градуса, на 2000 метра - около 17 градуса.
Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

дъжд
ThinkStock/Getty Images

И пак: слънце, дъжд и гръмотевици и в следващите дни
 
През почивните дни (на 7 и 8 юли) над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки.
 
В събота в югозападните райони и Родопската област, а в неделя на места в Западна и Централна България, явленията ще са интензивни, а валежите - значителни.
 
Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и в събота в западните райони ще настъпи краткотрайно и слабо захлаждане, докато на изток дневните температури ще останат високи - до 32-34 градуса.

Понятието "слънцестоене" произлиза от латинските думи за "слънце" и "стоя неподвижно"
ThinkStock/Getty Images

И през юли ще има валежи, температурите ще са от 10 до 39 градуса
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ-БАН, БТА