Какво отключва инфаркти и инсулти
Какво отключва инфаркти и инсулти / sxc.hu
Какво отключва инфаркти и инсулти
81950
Какво отключва инфаркти и инсулти
  • Какво отключва инфаркти и инсулти

Българският пациент с високо кръвно налягане, на въпроса в какви граници е то, много често отговаря, че не го е мерил. Много от пациентите с хипертония пък изобщо не я лекуват и не търсят медицинска помощ, тъй като дори не подозират за нея.

Това изтъкнаха пред Дарик лекари в Световния ден на сърцето.

Невроофталмологът проф. Силвия Чернинкова припомни, че основните рискови фактори за коварните инсулти и инфаркти са високото кръвно, диабетът, тютюнопушенето, затлъстяването, както и сърдечните заболявания.

Проблемът бил в това, че българинът не е свикнал да се профилактира и да се грижи за себе си, за да предотврати възникването на инфаркти и инсулти. Това е и основната причина те да са сравнително чести за нашата популация. При условие обаче, че съвременната медицина изобилства от лекарства срещу високо кръвно, било грехота пациентите да не го следят, смята медикът.

„За съжаление, инсултите са относително често заболяване за българите, защото рисковите фактори за инсултите, както и за инфарктите - артериална хипертония, диабет, тютюнопушене, затлъстяване, невинаги се контролират добре. Българинът не е свикнал да профилактира, да се грижи за себе си. Много късно е вече, когато се случи инсултът, много по-трудно става възстановяването. Това е все пак един голям конфликт за мозъка на пациента, инвалидизира се в много случаи. Трябва да се следи за всички възможни рискови фактори за инсултите и инфарктите, които са близки и идентични", обясни специалистът.

„На първо място е артериалната хипертония. Непрекъснато се сблъскваме с пациенти, които не се профилактират или лекуват за това. Те дори не знаят много пъти, че имат високо кръвно. Профилактиката е всичко в медицината", добави тя.