/ БГНЕС
Убиецът на 18-годишния Алекс от Бяла ще бъде подведен по най-тежкото обвинение - умишлено убийство по хулигански подбуди, за което Наказателният кодекс предвижда включително доживотен затвор без право на замяна. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ.

Валентин Маринов
БГНЕС

18-годишното момче пострада тежко при инцидент в града на 8 юли.  Той беше пребит от група роми, които му поискали цигара, а той отказал да им даде. Алекс почина осем дни по-късно в русенската болница.

Почина 18-годишният Алекс, който бе пребит пред дискотека в Бяла
 
За инцидента с Алекс е задържан 32-годишният Валентин Маринов. Според прокуратурата той нанася удар с ръка в главата на момчето, което пада и си удря главата в тротоарните плочки. Районният съд в Бяла задържа за постоянно в ареста мъжа. Заради случая в града в продължение на три дни бяха организирани протести.

Нападателят на Алекс остава в ареста
 
Румяна Арнаудова коментира идеята на главния прокурор да се доразвие споразумението между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването, за да се защитят лекарите и да се наложат възможно най-тежки наказания за проявена агресия срещу тях.

Всички линейки с паник бутони и гласова връзка с полицията
 
Говорителят на главния прокурор обеща да се направи пряка връзка между спешните медицински центрове и районните прокуратури, за да могат да се запазят максимално повече доказателства и виновните да бъдат подведени максимално бързо. Румяна Арнаудова обеща виновните да се подвеждат по бързата процедура в седемдневен срок.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова
БГНЕС, архив

"Взе се решение споразумението от 2015 г. да се доразвие и да се предостави възможност на лекарите и болниците със спешни отделения да имат пряка връзка с дежурен прокурор. Целта на бързата връзка е не само получаването на информация, но и да дават прокурорите указания да се запазят доказателства. Така с най-много доказателства ще докажем, че лицето е виновно", обясни тя.

За шест години: Само три присъди за насилие над медици

Румяна Арнаудова се съгласи, че осъдените за нападение над лекари не са много. Тя отрече мнозина от тях да пледират като невменяеми и отбеляза, че повечето от виновните за нападение над лекари са извършили деянието под влияние на упойващи вещества, което НК квалифицира като утежняващо вината обстоятелство.