.
. / БГНЕС
Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се подобрява и е стабилно, казаха Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Днес беше отслужена света Божествена литургия и благодарствен молебен за имения ден на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

"Слага Богу! Невъзможното за човеците е възможно за Бога. По молитвите на духовенството и на божия народ Негово Светейшество се подобрява и все по-добре се чувства. Отправя молитвите си за божие благословение на българския народ, за здраве, за мир, благоденствие и душевно спасение. А и ние всички искрено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и отново той да застане на кормилото на Светата родна, българска православна църква", каза Пловдивският митрополит Николай.

Той подчерта, че личният празник, именият ден на първосветителя на Светата ни църква, не е само негов личен празник, а е и на всички православни християни.

Навръх имения му ден: Света литургия и благодарствен молебен за патриарх Неофит (ГАЛЕРИЯ)

БГНЕС

Стабилно е състоянието на Светейшия патриарх Неофит, все още е в болница, но се молим за неговото здраве, преуспяване и да стане от болничния одър, за да продължи да ръководи кораба на нашата спасителна църква, каза Старазогорският митрополит Киприан.

По повод на утрешното заседание на Светия синод и на въпрос дали утре ще бъде изготвен списъкът, листата, на достоизбираемите епископи, от които по-късно ще бъде избран новият Сливенски митрополит, Пловдивският митрополит Николай каза, че не знае какъв ще е дневният ред за заседанието на Светия синод на БПЦ-БП.

Утре е насрочено заседание на Светия синод, което е редовно, но колко дни ще продължи ще зависи от дневния ред и според точките, които има да се гледат на него. "За листата, според Устава, се пуска писмо от временно управляващия Сливенската епархия, след това Светият синод се събира и изготвя списъка с кандидатите", обясни митрополит Киприан.

Българската православна църква почита днес паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. На този ден предишният български патриарх Максим честваше своя имен ден заедно с тогавашния Русенски митрополит Неофит, който сега е български патриарх и Софийски митрополит. 

БГНЕС

Светата литургия и молебенът днес бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който съслужи с Техни Високопреосвещенства: с Ловчанския митрополит Гавриил, с Пловдивския митрополит Николай, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, и с епископите - Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Велички епископ Сионий - игумен на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски епископ Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, протойерей Владимир Тишчук - представител на руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, архимандрит Януарий - игумен на Искрецкия манастир, архимандрит Стефан - от Троянската света обител, свещеници от София, както и протодяконите - Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски, йеродяконите -  Вартоломей и Поликарп, и дякони. 

В края на богослужението приветствие от името на Светия синод прочете Великотърновският митрополит Григорий, който каза: "Денят, в който честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на Христовия мъченик Неофит, заема специално място в празничния календар на светата ни Църква. Особената важност на този празник у нас се определя от обстоятелството, че десетилетия наред днешният светъл ден се отбелязва от Православната ни църква и като имен ден на българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното застъпничество на великия Изповедник на православната вяра - на преподобния Максим, а след него - на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за прослава на двама от най-дивните Божи угодници и едновременно с това за молитвени благопожелания към този, който предстои пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата благодат и мир за светата ни Църква и цялото ни отечество...". 

"Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, защото, като християни, добре знаем силата на молитвата и че "... молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне" (Иак. 5:15). И защото, отново като християни, помним апостолския призив да бъдем "радостни в надеждата; в скръбта... търпеливи, в молитвата - постоянни“ (Рим. 12:12). Ето защо нека днес, с едни уста и едно сърце, да се помолим още веднъж за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве, и сили, за да продължи архипастирското си служение в светата ни Църква, предстоейки с пред Бога за всички нас", каза митрополит Григорий.

Богослужението продължи повече от три часа и завърши с многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП и за всички празнуващи днес православни християни. 

БГНЕС

Димитрина Ветова/БТА