В няколко поредни дни здравният консултант на Столичната община, микробиологът и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев провежда срещи с медицинските сестри от над 200 училища, съобщава на сайта си Столичната община.

Темата на разговорите са мерките, които е добре да се вземат при заболяване на деца от скарлатина, варицела и различни сезонни респираторни инфекции. Домакин на срещите е общинската Университетска Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител".

Проф. Кантарджиев представя пред медиците основните прояви на различните видове заразни болести и най-ефективните лекарства за лечението им. Той препоръчва какви изследвания е добре да се направят, след преболедуване от скарлатина, варицела или ангина, за да се избегнат усложнения и последствия като ревматизъм, енцефалит и други.

Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен. Затова е добре при случай на заболяло дете в класа, съучениците му да си направят веднага тест за скарлатина или варицела, смята епидемиологът.

Професорът препоръчва на сестрите и какви препарати за дезинфекция е добре да се ползват в училищата за предотвратяване на разпространението на вирусни заболявания.
София Господинова/БТА